Hâkim mahkeme salonunda intihar etti!

Tayland’da bir hâkim ülkesinin hukuk sistemini eleştirdikten sonra mahkeme salonunda intihara teşebbüs etti.

DÜNYA 05.10.2019, 16:41
Hâkim mahkeme salonunda intihar etti!

Kanakorn Pianchana, Cuma günü beş Müslüman erkeği cinayetten akladı. Kararından hemen sonra daha adil bir hukuk sistemi çağrısında bulunduğu bir konuşma yaptı.

Konuşmasının ardından hukukî yeminini tekrarladı ve kendisini göğsünden vurdu. Ölmediği anlaşılan hâkim hastaneye yetiştirildi ve tedaviye alındı.

Hâkim Pianchana tarafından yazıldığı düşünülen bir metinden, Pianchana’nın intihar teşebbüsünün hâkimi olduğu davaya yapılan bir müdahaleyle alakası olduğu iddia edildi.

Mahkemede neler yaşandı?

Hâkim, ayaklanma hareketleriyle çalkalanan Güney Tayland’daki Yala şehrindeki mahkemede davaya bakıyordu.

5 kişinin suçlarından aklandığı kararına vardıktan sonra Facebook’tan da canlı yayınladığı konuşmasına başladı. Pianchana konuşmasında “Bir kişiyi cezalandıracaksanız açık ve güvenilir kanıtlara ihtiyacınız vardır, yoksa o kişiyi cezalandıramazsınız.” dedi. Konuşmasının devamında “5 davalının suçsuz olduklarını söylemiyorum, belki de işlediler.” diyen hâkim, “Fakat hukuk sisteminin şeffaf ve güvenilir olması gerekir, yanlış kişileri cezalandırmak onları günah keçisi yapmak olur.” diye bitirdi.

Facebook yayını hâkimin konuşması bittikten sonra sona erdi ancak mahkeme salonundakiler, hâkimin eski Tay Kralı’nın portresinin karşısında yasal yeminini ettiğini, hemen ardından bir tabanca çıkarıp intihara kalkıştığını ilettiler.

Olaydan hemen sonra Pianchana bir hastaneye götürüldü ve doktorlar, hâkimin durumunun kontrol altında olduğunu açıkladı.

Neden intihara kalkıştı?

Hâkim Pianchana’nın neden intihara kalkıştığı henüz bilinmiyor.

Tayland Adalet Ofisi Sözcüsü Suriyan Hongviali, AFP’ye Pianchana’nın “kişisel stres”ten dolayı intihar etmiş olabileceğini söyledi.

Fakat yerel medyaya göre durum daha karışık. Hâkimin intihardan önce yaptığı konuşmanın, hemen öncesinde kararını verdiği davaya yapılan müdahalelerle ilgili olduğu iddia ediliyor.

Hâkim Pianchana tarafından yazıldığı düşünülen ve Facebook’ta paylaşılan bir metinden, Pianchana’nın intihar teşebbüsünün hâkimi olduğu davada karşısına çıkarılan 5 Müslümanı yeterli kanıt olmamasına rağmen suçlu bulması yönünde yapılan baskı olduğu söyleniyor.

Bahsi geçen metinde “Ülkenin başka yerlerindeki birinci derece mahkemelerde görev alan hâkimler tam şu anda bile bana yapılan şeylere maruz kalmaya devam ediyor. Eğer görev yeminimi tutamayacaksam, onursuz şekilde yaşamaktansa ölmeyi tercih ederim.” yazıyor.

Tayland’da hâkimlerin adalet sistemini eleştirmesi çok nadir görülen bir olay.

İnsan hakları grupları, güvenlik güçlerinin Malay-Müslüman bölgelerinde Müslüman çoğunluklar hakkında sahte suçlamalar icat ettiklerini iddia ediyorlar.

Yorumlar (1)
musa bobur 5 yıl önce
Allah rahmet eylesin