Hızla yayılıyor: Avrupa'da maymun çiçeği virüsü alarmı!

İngiltere'de maymun çiçeği virüsü vakaları 9'a çıktı. Portekiz’de ve İspanya’da da maymun çiçeği virüsü olaylarına karşı alarma geçildi. Virüsün, ayrıca Kanada ve ABD’de tespit edildiği bildirildi.

DÜNYA 19.05.2022, 16:08 19.05.2022, 16:50
Hızla yayılıyor: Avrupa'da maymun çiçeği virüsü alarmı!

Avrupa, maymun çiçeği virüsü vakaları sebebiyle alarma geçti.

Vaka sayısı 9'a yükseldi

2 maymun çiçeği (monkeypox) virüsünün İngiltere'de tespit edilmesiyle birlikte 6 Mayıs'tan beri tespit edilen vakalar 9'a yükseldi.

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), ortaya çıkan yeni vakaların, söz konusu virüsün endemik olduğu bir devletle herhangi bir seyahat bağlantısı bulunmadığı, bu sebeple bireylerin bulaşma aracılığıyla enfekte olmasının mümkün olduğu aktarıldı.

UKHSA, tespit edilen vakalardan bir tanesinin başkent Londra'da, diğerinin de ülkenin güneydoğusunda ortaya çıktığını vaka sayısının 9'a çıktığını bildirdi. 

Ajans, tespit edilen yeni vakaların daha ortaya çıkanlarla bağlantısı olmadığı bilgisini aktardı.

Lizbon’da 5, Madrid’de 8 vaka

Portekiz ve İspanya’da da Sağlık Bakanlıkları, maymun çiçeği vakalarına karşı harekete geçti.

Batı ve Orta Afrika'da maymundan insana bulaşan endemik bir virüsün sebep olduğu nadir bir hastalık olarak bilinen maymun çiçeğinin, Portekiz'in başkenti Lizbon'da 5, İspanya'nın başkenti Madrid'de 8 kişide tespit edildiği bildirildi.

Madrid'deki vakaların sağlık durumlarının iyiye doğru gittiği bilgisi aktarıldı. İspanya Ulusal Mikrobiyoloji Merkezi, Madrid'de ortaya çıkan 8 vakanın, maymun çiçeği olduğu ile ilgili ortak bir görüş olmasına karşın kesin verilerin, analizlerin tamamlanmasından sonra belli olacağını açıkladı.

Okyanus ötesine de sıçradı

Kanada'ya seyahat eden Massachusetts'li bir adama, daha sonra maymun çiçeği teşhisi kondu. Massachusetts Halk Sağlığı Departmanı ve Hastalık Kontrol Merkezleri, geçtiğimiz günlerde söz konusu vakayı onayladı. Ajanslar, söz konusu şahsın temas durumunda olduğu kişileri tespit etmek adına çalışırken, vakanın insanlar için herhangi bir risk teşkil etmediği konusunda ısrarcı.

Kimliği açıklanmayan şahsın, hastaneye götürüldüğü ve iyi durumda olduğu belirtildi.

“Her türlü ihtimale karşı hazır olmamız gerekiyor”

İspanya Acil Sağlık Hizmetleri ve Uyarılar Koordinasyon Merkezi Direktörü F. Simon, İngiltere'den sonra İspanya ve Portekiz’de ortaya çıkan maymun çiçeği vakaları ile bir ilgisi olup olmadığının da incelendiğini aktardı.

Simon, "Şu an virüs çok yeni fakat her çeşit ihtimale karşı hazırlıklı olmamız gerekiyor. Virüsün bulaşması çok az bir ihtimal olsa da tam anlamıyla dışarıda bırakacağımız bir olasılık değil. Bu sebeple temkinli olmamız gerekiyor. Bütün ihtimaller için çalışıyoruz." açıklamasını yaptı. 

Avrupa'da virüsün ilk başta 7 Mayıs'ta İngiltere'de bir şahısta görüldüğü açıklanmış, daha sonra Portekiz'de 17 Mayıs'ta 5 kişide bu virüsün teşhis edildiği, 15 kişinin ise şüpheli olarak gözetim altına alındığı açıklanmıştı.

Maymun çiçeğinde, deride kabarıklıklar ve döküntü, ateş, kas ve sırt ağrıları, şişmiş lenf düğümleri gibi belirtiler en yaygın olanlar olarak aktarılıyor.

Yorumlar (0)