Hizbullah'tan tehdit dolu açıklama: Tansiyonu yükselteceğiz!

Deniz sahası nedeniyle anlaşmazlık yaşayan İsrail ve Lübnan, 2020 yılında ABD ile BM'nin arabuluculuğunda müzakere masasına oturmuştu. Söz konusu müzakerelerde Lübnan'ın taleplerinin yerine getirilmesi gerektiğini kaydeden Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, "Aksi halde tansiyonu yükselteceğiz." dedi.

DÜNYA 19.08.2022, 20:03 20.08.2022, 16:31 Hakan Öksüz
Hizbullah'tan tehdit dolu açıklama: Tansiyonu yükselteceğiz!

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın tehdit yüklü açıklaması, El-Manar adlı televizyon kanalı tarafından yayınlandı. İran tarafından desteklendiği bilinen televizyon kanalının yaptığı açıklama, Lübnan kamuoyunda yankı uyandırdı. Lübnan'da partililerine hitap eden Hasan Nasrallah, 14 Haziran'da Lübnan ile İsrail arasında başlayan müzakerelere ilişkin konuştu. 

"Talepler yerine getirilirse sakinleşiriz"

ABD'nin arabuluculuk yaptığı müzakerelere dair açıklamada bulunan Hasan Nasrallah, Lübnan'ın taleplerinin yerine getirilmesi gerektiğini söyledi. Nasrallah, "Eğer bu gerçekleşmezse tansiyonu yükselteceğimizi şimdiden söylüyorum. Sakinleşmememiz çin Lübnan'ın isteklerinin yerine getirilmesi gerekiyor. Lübnanlılar, dikkatini İsrail ile anlaşmazlığa sebep olan Kariş bölgesine yöneltmeli, ABD ve İran arasında Viyana'da yapılan görüşmeye değil." açıklamasında bulundu. 

Müzakereler 2020'de başlatılmıştı

İsrail ve Lübnan arasında deniz sahası nedeniyle yaşanan anlaşmazlık, uzun yıllardır devam ediyor. İki ülkenin anlaşmazlık yaşadığı saha, yaklaşık 860 kilometrekareden meydana geliyor. Lübnan'a göre ise 2 bin 290 kilometrelik alanın statüsü tartışmalı. İki ülke, anlaşmazlığın çözüme kavuşturulabilmesi için 2020 yılının Ekim ayında görüşmeye başladı. Söz konusu müzakereler, ABD ve BM'nin gözetiminde yapılıyor.

ABD'li Amos Hochstein arabulucu oldu

Deniz sahası sorununu çözüme kavuşturak için başlatılan müzakere süreci, 2021 yılının Mayıs ayında durduruldu. Görüşmeler 1 yıl boyunca askıya alındı. Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, müzakerelerin yeniden başlaması için 14 Haziran'da ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Güvenliği Danışmanı Amos Hochstein ile görüştü. Amos Hochstein'in arabuluculuk görevini üstlendiği kaydedildi.

Yorumlar (0)