Hinduların saldırısına uğrayan Müslüman konuştu: Öleceğim sandım!

Yeni Delhi'nin kuzeydoğu bölgelerinde Hindular ve Müslümanları karşı karşıya getiren 4 gündür devam eden gösterilerde, 34 kişi yaşamını yitirdi. Çıkan olaylar vahşete dönüşürken sokakta bir anda çetelerin saldırısına uğrayan ve yayınlanan fotoğrafla dünyayı dehşete düşüren Muhammed Zübeyir, yaşadıklarının "O an öleceğim sandım. Bana vahşice vurup sloganlar atıyorlardı. İnsanlık bunun neresinde?" sözleriyle anlattı.

DÜNYA 27.02.2020, 16:02 27.02.2020, 16:05
Hinduların saldırısına uğrayan Müslüman konuştu: Öleceğim sandım!

Hindistan'da yeni "Vatandaşlık Yasası", Müslümanlar aleyhine ayrımcılık yaptığı iddiasıyla protesto ediliyor. 

Başkent Yeni Delhi'nin kuzeydoğu bölgelerinde 4 gündür süren gösterilerde 34 kişi hayatını kaybetti. 

Yasa destekçilerinin de sokaklara dökülmesiyle birlikte Yeni Delhi'de ortalık iyice karışmaya başladı. Hindu çetelerin, sokakta karşılaştıkları Müslümanlara saldırdıkları ve öldüresiye dövdükleri görüldü. 

Saldırı anlarından biri fotoğraflandı. Söz konusu fotoğraf, sosyal medyanın gündemine bomba gibi düştü.

"O an öleceğim sandım"

Hindu çeteler tarafından saldırıya uğrayan o fotoğraftaki kişi 37 yaşındaki Muhammed Zübeyir'di. Zübeyir, uğradıyı saldırıyı şöyle anlattı:

"O gün yalnızca sokakta yürüyordum. Benim yalnız olduğumu gördüler, şalvarımdan ve sakalımdan müslüman olduğumu anladılar. Bir anda etrafımı sardılar. O an öleceğim sandım. Bana vahşice vurup sloganlar atıyorlardı. İnsanlık bunun neresinde?"

Zübeyir'i gören birkaç kişinin onu kurtardığı öğrenildi. Böylece Zübeyir, Hindu çetelerin elinden kurtulan şanslı Müslümanlardan biri oldu. 

Hindistan'da neler oluyor?

Ülkenin birçok eyaletinde 1 Aralık 2014'ten önce Hindistan'a göçen Gayrimüslim göçmenlerin Hint vatandaşı sayılmasını sağlayan yasa, 9 Aralık 2019'dan beri büyük protestolara yol açtı. CAA'nın değiştirilmesine karşı düzenlenen ülke çapındaki büyük protestolarda polis ve protestocular arasında yaşanan çatışmalarda 25 kişi ölmüştü. Ölen 25 kişinin 19'u, eylemlerin en yoğun yaşandığı yerlerden biri olan Uttar Pradeş'te hayatını kaybetmişti.

Hindistan Parlamentosu'nun da onayladığı ve yürürlüğe giren yasanın kapsamında Afganistan, Bangladeş ve Pakistan'da dini baskıyla karşılaşarak Hindistan'a kaçan Budist, Parsi, Hindu, Jain, Sih ve Hristiyanların kimlikleriyle birlikte Hindistan'da 6 yıldan fazla süredir yaşadıklarını kanıtlamaları durumda Hint vatandaşlığı elde edebilecekleri ifade ediliyor. Benzer durumlarla karşılaşan Müslümanlar ise yasadan faydalanamıyor.

Söz konusu yasa, Hindistan'da 200 milyon Müslüman'ı ikinci sınıf vatandaş durumuna getirmek ve birçoğunu vatansız bırakmak amacıyla yapılan bir hamle olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar (0)