Hindistan’ın gölgesinde 4 ülkede daha Covid-19 rekoru kırıldı 

Salgın tüm dünyayı esir almışken ülkeler gözünü Hindistan’a ve Hindistan varyantına çevirmiş durumda. Fakat asıl tehlike, dikkatlerden kaçıyor. Hindistan’ın gölgesinde kalan 4 ülkede birden vaka ve ölüm sayılarında rekorlar kırıldı. Dünya Sağlık Örgütü, 4 ülkenin raporlarını bugün yayınladı. 

DÜNYA 25.05.2021, 17:59 26.05.2021, 15:39
Hindistan’ın gölgesinde 4 ülkede daha Covid-19 rekoru kırıldı 

Yaklaşık 2 aydır vaka ve ölüm sayılarında dünya rekorlarını alt üst eden, hatta bir dönem günlük vaka sayısını 400 binin üzerinde raporlayan Hindistan’dan gelen son haberler oldukça sevindirici. Son 24 saatte 196 bin vaka kaydeden Hindistan’dan, gözleri üzerinden çekmeyi başardı fakat şimdi de dünyadaki diğer 4 ülke, tehlikeli eşikten geçmiş durumda.

Herkes Hindistan’a ve Hindistan varyantına odaklanmışken vaka ve ölüm sayılarında sessiz sedasız rekor kıran Arjantin, Nepal, Bahreyn ve Tayvan, DSÖ raporlarında “tehlikeli ülke” olarak yer aldı.



Arjantin 

Latin Amerika ülkesi olan Arjantin, vaka sayıları bakımından tehdit altında bulunuyor. Mayıs ayı içinde birkaç gün arka arkaya rekor günlük vaka raporlayan ülkede şimdiye kadar 3 buçuk milyondan fazla kişi “vaka” statüsüne geçti. Ülkede toplam 74 bin kişi hayatını kaybetti. Ülkenin tümünde karantina uygulaması yapılıyor ve 30 Mayıs’a kadar bu böyle devam edecek. Hafta sonu yürürlüğe giren genelgeye göre ise dini ve sportif tüm etkinlikler iptal edilirken okullar bir süre daha kapalı kalacak.

Mart ayı başından beri günlük vaka sayısında 5 binin altında olan ülke, geçtiğimiz çarşamba gününde rekor bir artış göstererek 39 bin kişi raporladı. Geçtiğimiz salı günü ise günlük can kaybı, 800 sınırına dayandı. Ülkenin yüzde 19,25’lik kısmı ilk doz aşısını olmuş durumda.



Nepal

Nüfusunun yüzde 7,3’ü aşılanmış olan ve aşı kıtlığı yaşanan ülkede toplam vaka sayısının 500 bini aştığı biliniyor. Şimdiye kadar ise 6 bin 300 kadar can kaybı yaşanmış durumda. Ülkenin çökmeye yakın olan sağlık sistemi, ağır hastaları tedavi etmekte oldukça güçlük çekiyor. Nepal Sağlık Bakanı Sözcüsü, “Tıbbi malzememiz yok. Aşımız kalmadı. Destek bekliyoruz.” şeklinde yaptığı açıklama ile diğer ülkelerden destek istedi. Fakat bilindiği kadarıyla şimdiye kadar ülkeye destek veren olmadı.

Hindistan ile sınır komşusu olan Nepal’de dönem dönem artan vaka sayıları sebebiyle Hindistan’dan gelen göçmenler suçlanıyor. Mayıs ortasında kendi rekorunu kıran Nepal’de oluşacak ikinci bir dalgada sağlık sisteminin tamamen çökeceği öngörülüyor.



Bahreyn

200 binin üzerinde vakası ve yaklaşık bin adet vefatı bulunan Bahreyn’deki bu sayılar az görünse de ülkedeki vaka sayıları aniden artış göstermeye başladı. Bu da mutasyonlu virüsün ülkede yayılmış olabileceği anlamına geliyor. Yetkililer, nüfusun yüzde 52’sinin en az bir doz aşılandığını fakat bu aşıların mutasyon karşısında etkili olup olmayacağını bilmediklerini belirtiyor. 



Tayvan

Nüfusunun yalnızca yüzde 0,14’ünü en az bir doz aşılamayı başarabilen Tayvan’da toplam vaka sayısı 4 binin üzerinde. Ülkede şimdiye kadar yaklaşık 30 kişinin vefat ettiği belirtildi. Salgından en az etkilenen ülkeler arasında gösterilen Tayvan’da son birkaç haftada vaka sayıları aniden artmaya başladı. Bu da mutasyonlu virüsün ülkeye girmiş olabileceği anlamına geliyor.

Havayolu ile ülkeye gelenler sebebiyle virüsün arttığını düşünen vatandaşlar, bu konuda oldukça tepkili. Ülkede aşının olmaması ve bu sebeple de aşılama yapılamaması, halkın tepkisine hak verilmesine sebep oluyor. Ani bir pik döneminin başlaması durumunda Tayvan, ölüm ve vaka sayılarında kendi rekorunu defalarca kıracak gibi gözüküyor. 

Yorumlar (0)