Hindistan’daki reklam olay oldu! Tepkiler çığ gibi büyüyor

Hindistan’da kadınların tecavüz endişesini tiye aldığı iddia edilen deodorant reklamı eleştiri yağmuruna tutuldu. 

DÜNYA 07.06.2022, 12:45
Hindistan’daki reklam olay oldu! Tepkiler çığ gibi büyüyor

Hindistan’da kısa süre önce Layer’r isimli deodorant markası tarafından yayınlanan 2 reklam, ülke gündemine bomba gibi düştü. Kadınları küçümseyen ve tecavüzü ima eden temasıyla televizyonlarda günlerce yayınlanan reklamlar, Hindistan’ın sanattan siyasete pek çok önde gelen ismi tarafından topa tutuldu. 

Reklam filmleri, ülke gündemini sarstı

Layer’r tarafından çekilen reklam filmlerinin ilkinde, bir kadının deodorant reyonunda gezerken arkasında 4 kişinin belirdiği görülüyor. 4 kişi kendi aralarında, “Biz dört kişiyiz ama burada bir tane var” şeklinde konuşmalar yapıyor. Bu konuşmalar sonrası panikleyen kadın, erkeklerin raflarda kalan tek deodoranta yöneldiğini görünce rahatlıyor. 

Televizyonlarda günlerce yayınlandı

Markanın bir diğer reklam filminde ise bir çift yatak odasında yatarken içeriye 4 kişi giriyor. Yataktaki erkekle konuşmaya başlayan gruptan bir kişi, “Anlaşılan sen kullandın, şimdi sıra bizde” ifadelerini kullanıyor. 4 kişilik grubun yürümeye başladığını gören kadın tedirgin oluyor. Ancak sonrasında grubun odadaki deodoranta yöneldiği ortaya çıkıyor. 

Priyanka Chopra’dan sert tepki

Hindistan’da günlerce yayınlanan 2 reklam, Bollywood’un ünlü yıldızlarından Priyanka Chopra tarafından ‘iğrenç’ olarak yorumlandı. Böyle bir temanın televizyonlarda yayınlanmasının utanç verici olduğunu dile getiren Chopra, bu görüntülerin bir an önce yayından kaldırılması çağrısında bulundu. 

“Böyle bir zihniyet nasıl televizyonlarda yayınlanabilir?”

Farhan Khan ve Richa Chadha gibi diğer Bollywood yıldızları da reklam filmlerine sert tepki gösterdi. Bu reklamlarının birer utanç kaynağı olduğunu dile getiren Farhan Khan, “Böyle bir zihniyet nasıl televizyonlarda yayınlanabilir? Bu konuda bir an önce harekete geçilmeli ve bu iğrenç reklamlar yayından kaldırılmalı. Bu duruma lütfen kimse sessiz kalmasın. Yetkilileri bir an önce göreve davet ediyoruz” şeklinde konuştu. 

“Tek kelimeyle rezillik”

Richa Chadha ise yaptığı açıklamada, “Tek kelimeyle rezillik. İzlerken dahi tahammül edemedim. Bu zihniyetten bir an önce kurtulmamız gerekiyor. Kadınları aşağılayan ve tecavüz kültürünü savunan bir anlayışa asla izin verilmemeli. Bu reklamlar bir an önce ekranlardan kaldırılmalı. Lütfen yetkililer bu duruma müdahale etsin” ifadelerini kullandı. 

Reklamların yayından kaldırıldığı duyuruldu

Tepkilerin ardından harekete geçen Hindistan Enformasyon ve Yayıncılık Bakanlığı bir duyuru yayımlayarak, reklam filmlerinin yayından kaldırıldığını açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Bahse konu olan reklam filmlerinin diğer sosyal medya platformlarından da kaldırılması için Youtube ve Twitter’a mektup gönderilmiştir. Bu konuda kendilerinden de destek bekliyoruz” ifadelerine yer verildi. 

Yorumlar (0)