Hindistan’da önlenemeyen vaka ve ölüm artışlarına hastanedeki patlama eşlik etti 

Hindistan, ülkedeki festivallere katılan milyonlarca kişi yüzünden, son bir haftadır DSÖ’ye en yüksek sayıyı veren ülke konumunda. Ülkede, son 24 saat içinde 332 bin vaka görülmüşken hastanede yaşanan patlama da “sağlık sisteminin öldüğünü” gösterdi. 

DÜNYA 23.04.2021, 12:32 24.04.2021, 12:55
Hindistan’da önlenemeyen vaka ve ölüm artışlarına hastanedeki patlama eşlik etti 

Hindistan’da bir süredir devam eden dini ve geleneksel festivaller, ülkedeki vaka ve ölüm sayılarının durdurulamamasına sebep oluyor. Çok hızlı şekilde artan sayılar neticesinde ülke, son bir haftada, sürecin başından beri Dünya Sağlık Örgütü’ne en yüksek vaka sayısını bildiren bölge oldu.

Her gün farklı bir sayı rekoru kırılan ülkede son 24 saatte 332 bin 730 vaka kaydedildi. Hindistan Sağlık Bakanlığı, kulağa inanılmaz gelen verileri defalarca doğrulamak zorunda kaldı. Amerika’nın 297 bin vakalık dünya rekorunu kıran Hindistan’da 2 bin 124 kişi de son 24 saatte vefat etti. 



Hindistan mutasyonu ortaya çıktı

Vaka ve ölüm sayılarının hızlı artışına rağmen ülkede iptal edilmeyen dini ve kültürel festivaller, yeni bir mutasyonu da ortaya çıkardı. Ülkede hali hazırda bulunan Güney Afrika ve İngiliz mutasyonlarına “Hindistan mutasyonu” da eklendi. 

İngiliz mutasyonu kadar hızlı yayıldığı tahmin edilen Hindistan varyasyonu, ülkedeki sağlık sistemini çökertmeye hazırlanıyor. Yeni varyantın henüz ortaya çıkmış olmasına rağmen sağlık çalışanları, hastanelerde yatak ve solunum cihazı sıkıntısının başladığını vurguluyor.



Yoğun bakımda yangın çıktı: 13 ölü

Tüm bunlara karşın gündüz saatlerinde Maharashtra Vijay Vallabh Hastanesinde çıkan yangın da sistemin ne denli kötü hale geldiğinin bir göstergesi olarak gösteriliyor. Daha fazla dayanamayan yoğun bakım makinalarından birinde çıkan yangın, 13 kişinin vefat etmesine sebep oldu.



21 Nisan 2021’de de Maharashtra’da farklı bir hastanenin yoğun bakım ünitesindeki solunum cihazının oksijen tedarik tankerinde problem oluşmuştu. Yaşanan oksijen kesintisi sebebiyle toplam 22 hasta vefat etmişti.

Hindistan Başbakanı Modi, sosyal medya hesabı üzerinden duyurduğu olayı “trajik” olarak gösterdi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. 

Yorumlar (0)