Hindistan’da kabus: Vaka sayısı 20 milyonu geçti

Hindistan Sağlık Bakanlığı’nca yapılan açıklamada son 1 günde 357 bin 229 yeni koronavirüs vakasının daha tespitiyle toplamda vaka sayısının 20,2 milyonu aştığı kaydedildi.

DÜNYA 04.05.2021, 12:10 04.05.2021, 17:10
Hindistan’da kabus: Vaka sayısı 20 milyonu geçti

Son 1 günde 3 bin 449 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 222 bini, tedavisi devam eden kişi sayısı ise 3,4 milyonu aştı.

Ülkede koronavirüs vakaları nisan ayından beri hızlı bir şekilde yükselişine devam ediyor.

Ülkelerden Hindistan’a tıbbi yardım 

Hindistan’a salgınla mücadelede destek olması için çok sayıda ülke tarafından tıbbi ekipman yardımı gerçekleştirildi.

Koronavirüste ilk vakanın 30 Ocak 2020 tarihinde kaydedildiği ülkede, günlük vaka sayısı yıl içinde artış göstererek 16 Eylül 2020 tarihinde 97 bin 859’a kadar çıkmıştı.

Salgında dönemsel zirve olan bu tarih sonrasında vaka sayıları günlük olarak aşağı yönlü hareket etmiş ve 4,5 ay süresince azala azala 1 Şubat tarihinde 8 bin 587’ye kadar düşmüştü.

Nisan ayının başından sonuna vakalar 4 kat arttı 

İlk dalgadan sonra vaka eğrisi şubat ayı itibarıyla yeniden yukarıya doğru tırmandı ve daha da büyük bir dalga getirdi.

Vakalar Nisan ayının ilk haftası 100 bini, ikinci haftası 200 bini, üçüncü haftası 300 bini ve son haftası 400 bini buldu.

Vaka artışına orantılı ise can kayıpları da hızlı bir yükselişe geçti. Nisan ayının sonunda yaklaşık olarak 3 bin kişi yaşamını koronadan yitirdi.

Hindistan dünyada en çok günlük vaka ve can kaybının olduğu ülke olma konumunu koruyor.

159 milyon doza yakın aşı vuruldu 

Ülkede bakanlık tarafından, uygulanmış olan aşı sayısının 159 milyona yaklaştığı kaydedildi. 

Hindistan Çin ve Amerika Birleşik Devletleri’nin ardından dünyada en çok aşının yapıldığı ülke konumunda yer alıyor.

Mutasyonlu virüsün vakaları arttırdığı düşünülüyor

Ülkede koronavirüsün mutasyona uğradıktan sonra bulaşıcılık özelliğini arttırdığı ve vaka artışının da bundan kaynaklandığı düşünülüyor.

Özellikle, İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya’da ortaya çıkan 3 mutasyonlu tür, uzmanlar tarafından bir endişe kaynağı olarak değerlendiriliyor. Virüsün yeni mutasyonları, 3 Aralık 2020 tarihinden bu zamana dek genetik sekansı çıkarılmış olan 11 bin virüs numunesinin yüzde 7’lik kısmında belirlenmişti.

Bununla beraber “çift mutant” ismi verilen ve Hindistan’da ortaya çıkan yeni mutasyonun yayılması da farklı bir endişeye neden oluyor.

Sağlık Bakanı itiraf etmişti 

Ülkenin Sağlık Bakanı Vardhan, 8 Nisan tarihinde basına yapmış olduğu açıklamada, sosyal etkileşimi azaltacak yöndeki tedbirlerin alınmamasının vaka artışında etkili olduğunu söylemişti.

Yorumlar (0)