Hindistan’da Covid-19'u unutturan festival başladı 

Hindistan’ın en önemli festivallerinden olan Diwali Işık Festivali, salgının gölgesinde başladı. Hali hazırda tam olarak iyileşme ve aşılama sağlanamayan ülkede yine bir festivalin başlaması, uzmanlarda paniğe sebep oldu. 

DÜNYA 05.11.2021, 08:12 05.11.2021, 17:47
Hindistan’da Covid-19'u unutturan festival başladı 

Resmi sayılara göre 35 milyondan fazla vakanın bulunduğu ve 1,5 senede 450 bin kişinin öldüğü salgından en fazla etkilenen ülke olarak gösterilen Hindistan’da Covid-19 yine unutuldu. Salgın sürecinde sağlık uygulamaları, tedbire uyma ve aşılama konusunda sık sık sınıfta kalan ülkede şimdi de Diwali Işık Festivali başladı.  

Vaka ve ölü sayılarının yüksek olmasına karşın geleneksel festival ve bayramlarını kutlamaktan asla vazgeçmeyen Hintliler, başkent Yeni Delhi’de başlayan festivali kutlamak için sokaklara döküldü.  

Bilim insanları tehlike çanlarını çalıyor 

Maskesiz ve mesafesiz şekilde sokaklarda toplanan halk için bilim insanları arka arkaya uyarılarda bulundu. Yeni vakaların sağlık sistemini tekrar tehlikeye sokacağını aktaran uzmanlar, “rehavet” konuşmalarını yeniledi. 



Günlük vaka sayısı 400 bindi 

Mayıs 2021’de günlük vaka sayısı 400 binlere ulaşan ülkede geçtiğimiz ay günlük 10 binlere inen sayı, herkese umut vermişti. Ama uzmanlar bu gidişle vaka sayılarının tekrar rekora koşacağını bildiriyor.  

Vaka sayılarının yanı sıra festival boyunca tehlikede olan bir diğer durum da hava. Festival boyunca atılan ve atılacak olan havai fişekler, hava kirliliğini en üst ve tehlikeli seviyeye çıkartacak. Daha şimdiden kalın sis örtüsüyle kaplandığı görülen Yeni Delhi’de festival bitimine kadar kirliliğin hızlıca artması bekleniyor. 

Dwali Işık Festivali nedir? 

Işığın karanlığa karşı, iyiliğin de kötülüğe karşı kazandığı zaferi anlatmak için kutlanan bu festivalde mum, kandil, havai fişek yani ışık verecek her araç kullanılıyor. Diwali, bazı kişiler için de yeni bir senenin başlangıcını ifade ediyor. Bu festival ekim-kasım arasında kutlansa da bu seneye mahsus olmak üzere 4 Kasım’da başlatıldı. 

Yorumlar (0)