Hindistan ve Pakistan kavruluyor: 50 derece!

Uluslararası meteoroloji kuruluşlarından gelen bilgiye göre Hindistan ve Pakistan'da görülen yüksek sıcaklıklar hafta sonu da devam edecek. Hindistan'da 45 derece olarak ölçülen sıcaklık nedeniyle vatandaşlara uyarı yapıldı. Pakistan'da hafta sonu sıcaklığın 50 dereceyi göreceği tahmin ediliyor.

DÜNYA 29.04.2022, 18:12 Hakan Öksüz
Hindistan ve Pakistan kavruluyor: 50 derece!

Küresel ısınma nedeniyle iklimlerin dengesizleştiğini belirten bilim insanları, dünyanın bazı bölgelerinde sıcaklığın aşırı derecede yükselebildiğini, bazı bölgelerinde ise kuvvetli afetler görülebildiğini bildiriyor. Hindistan'da son günlerde etkil olan sıcak hava dalgası, bu tezi doğrular gibi görünüyor.

Buzullar eriyor, taşkın riski var!

Son birkaç haftada Hindistan ve Pakistan'da ölçülen yüksek sıcaklıklar, sağlık için tehlikeli bir hal almaya başladı.

Sıcaklıkların 45 dereceyi gördüğü Hindistan'da son günlerde orman yangınlarında artış görüldüğü kaydedildi. Bu yüksek sıcaklıkların tarım ürünlerini olumsuz etkilediği belirtildi. Öte yandan sıcaklık nedeniyle eriyen buzullar, taşkın riskini artırdı.

Hindistan'da 30 yılda sıcaklık yüzde 15 arttı!

Yüksek sıcaklık nedeniyle vatandaşları uyaran Hintli yetkililer, sıcak hava dalgası nedeniyle buğday üretimindeki verimin düştüğünü bildirdi.

Ülkede 1901 yılından bu yana en sıcak mart ayının yaşandığını ifade edildi. Tıp dergisi The Lancet, Hindistan'daki ortalama sıcaklığın 1990'dan 2019'a kadar yüzde 15 yükseldiğini bildirdi.

Pakistan'da 50 derece sıcaklık bekleniyor!

Hindistan'ın komşusu Pakistan da yüksek sıcaklıklarla boğuşuyor. Nisan ayında ülkenin Nawabshah kentinde ölçülen hava sıcaklığının 47,5 derece olduğu belirtildi. Bu sıcaklık, 2022 yılında şimdiye kadar Kuzey Yarımküre'de ölçülen en yüksek derece oldu. Yetkililere göre hafta sonu Jacobabad şehrinde sıcaklık 50 dereceyi görecek.

Yorumlar (0)