Hindistan, Türkiye'ye askerî teçhizat satmayacak 

Hindistan, Türkiye'ye askerî ihracat yapmayacağını açıkladı.

DÜNYA 24.10.2019, 10:56 24.10.2019, 11:09
Hindistan, Türkiye'ye askerî teçhizat satmayacak 

Hindistan, Keşmir konusu üzerinden Pakistan ile yakınlaşan Türkiye'ye askerî ekipman ihracatını durduracağını duyurdu.

Hint askerî teçhizatının Türkiye'ye yapılan savunma ihracatı hacmi düşük olmakla birlikte, inşaat ve madencilikte kullanılan ateşleme fitili ve patlayıcı maddeler gibi çift kullanımlı ürünlerin ikili ticaret ilişkilerinde önemli bir yeri var. Öte yandan, Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) kayıtlarına geçmiş herhangi bir ikili askerî alışveriş söz konusu değil.

Kaynaklar, Hindistan merkezli Economic Times gazetesine, Türkiye'ye hassas ekipman ihracatının durdurulduğunu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ankara’nın İslamabad’a silah ihracatı konusundaki art arda yaptığı açıklamalardan dolayı yakın zamanda da ihracatın söz konusu olmadığını söyledi. Ayrıca Hindistan, Suriye’deki Barış Pınarı Operasyonu'nu “tek taraflı askerî saldırı” olarak değerlendirmiş ve harekâtın bölgedeki istikrarın yanı sıra terörle mücadeleyi de baltalayabileceğini iddia etmişti.

Hindistan kaynakları, Suriye'de DEAŞ'ın kullandığı silahlara yönelik 2017 yılında yapılan bir Çatışma Silahlanma Araştırmasında (CAR) terör örgütü tarafından üretilen el yapımı patlayıcıların (EYP) yapım aşamasında kullanılan çok sayıda bileşenin Hindistan'dan geldiğini belirtti. Hindistanlı yetkililer, bu bileşenlerin Türkiye'ye ve diğer ülkelere ihraç edildiğini tespit ettiklerini öne sürerek benzer bir durumun Keşmir'de kendilerine karşı kullanılmaması için ihracatın durdurulduğunu açıkladı.

Türkiye, Hindistan ile 2016'dan itibaren etkileşime girmeye başlamıştı. O zamandan beri ticari ilişkiler ve terörle mücadele ortaklığı büyümeye ve gelişmeye devam ediyordu.

Ancak, Ankara'nın Cemmu Keşmir’deki özel statünün 5 Ağustos’ta yürürlükten kaldırılmasının ardından İslamabad’ın yanında olmasından ötürü Yeni Delhi’de giderek artan bir rahatsızlık söz konusu.

Yorumlar (0)