Hindistan-Pakistan krizi iyice büyüdü

Hindistan, Cumhurbaşkanı'na ve Başbakanına uçuş izni vermeyen Pakistan'ın kararını ICAO'ya (Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu) götürdü.

DÜNYA 28.10.2019, 11:36
Hindistan-Pakistan krizi iyice büyüdü

Hindistan ile Pakistan arasında Cammu Keşmir ile iyice tırmanan gerilim, Pakistan'ın, Hindistan Cumhurbaşkanı ve Hindistan Başbakanı'na uçuş izni vermemesiyle zirveye ulaştı.

Hindistan, Hindistan Cumhurbaşkanı Ram Nath Kovind ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi'ye yapacakları resmî seyahatler için uçuş izni vermeyen Pakistan'ı ICAO'ya (Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu) şikâyet etti.

Hindistan'ın önemli haber sitelerinden NDTV'ye konuşan Hint yetkililer, VVIP'nin (çok çok önemli kişiler) transit geçişlerinin Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu (ICAO) kurallarına göre serbest olması gerektiğini bildirdi. 

Pakistan'ın üçüncü kez Hint VVIP (çok çok önemli kişiler) uçuşlarına izin vermediğini hatırlatan yetkililer, rutin bir eylem olan uçuş izninin verilmemesi kararının Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu (ICAO)'na şikâyet ettiklerini açıkladı.

Pakistan'ın izin vermesi gerekiyor

Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu (ICAO) kurallarına göre Pakistan, VVIP (çok çok önemli kişiler) yolcuların uçuşlarına izin vermek zorunda. Hindistan'ın şikâyeti, Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu (ICAO) tarafından kabul edilirse Pakistan büyük para cezası alabilir.

Dün açıklama yapan Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, Suudi Arabistan'a gitmek için Pakistan hava sahasını kullanmak isteyen Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin içinde bulunacağı uçağına uçuş izni çıkmadığını duyurmuştu.

Cammu Keşmir krizinden bu yana 3 oldu

Alınan ve uygulamaya konulan bu kararla Hindistan'ın, kontrolü altındaki Cammu Keşmir'in özel statüsünü kaldırdığı 5 Ağustos 2019 tarihinden bu tarafa istenen üçüncü hava sahası kullanma talebi Pakistan tarafından kabul edilmemiş oldu.

İlk olarak 7 Eylül 2019 tarihinde İzlanda'ya resmî ziyarette bulunacak Kovind'in uçuş talebini kabul etmeyen Pakistan, 18 Eylül'de ise BMGK (Birleşmiş Milletler Genel Kurulu) ve Almanya ziyaretlerinde bulunacak Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin uçuş talebini reddetmişti.

Yorumlar (0)