Hindistan kontağı kaybetti

Hindistan'ın Chandrayaan-2 adlı uzay aracı ile bağlantı Ay yüzeyine yaklaşık 2 kilometre kala kayboldu.

DÜNYA 07.09.2019, 10:54 08.11.2019, 17:34
Hindistan kontağı kaybetti

Hindistan, Ay'a inecek dördüncü ülke olma hayaliyle 22 Temmuz günü Hindistan'daki Satish Dhawan Uzay Üssü'nden Chandrayaan-2 isimli bir uzay mekiği fırlatmıştı.

Bu uzay misyonu hem Hindistan hem de tüm dünya için büyük önem arz ediyordu. Bu misyonla Hindistan, Sovyetler Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin'den sonra aya giden dördüncü, ayın "karanlık yüzü" olan güney kutbuna giden ise ilk ülke olacaktı.

Chandrayaan-2, Ay'ın güney kutbunda su da arayacaktı.

2.1 kilometre kala...

22 Temmuz'da fırlatılan roket yaklaşık 1.5 aydır yolcuğuna devam ediyordu. Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu (ISRO) tarafından yapılan açıklamayla, bugün, ay yüzeyine 2.1 kilometre kala, uzay mekiğiyle uzay üssü arasındaki bağlantının kaybolduğu haber verildi.

Başbakan yüreklendirdi!

Uzay mekiğinde iniş hazırlıklarının başlamasıyla, Hindistan Başbakanı Narendra Modi Satish Dhawan Uzay Üssü'ndeki yerini almış, tarihe tanıklık etmeye hazırlanmıştı.Ancak, Chandrayaan-2 ile bağlantının yitirilmesinin ardından Hindistan, Ay'a inen dördüncü ülke olamadı. Bunun üstüne Başbakan Modi, "Cesur olun! Başardığımız şey küçük bir şey değil." dedi.

Modi, Twitter'dan ayrıca yaptığı paylaşımla, Hindistan'ın bilim adamlarıyla gurur duyduğunu söyledi. Başbakan, ümitli olacaklarının ve çok çalışacaklarının da mesajını vermeyi ihmal etmedi.

130 milyon dolara mal olmuştu

Yaklaşık 7 haftadır atmosferde yol alan Chandrayaan-2, ISRO tarafından açıklanan "sadeleştirme"ler sonucu yaklaşık 130 milyon dolara mal olmuştu. Benzerlerine kıyasla düşük bir maliyete sahip Chandrayaan, bir taşıyıcı, bir uzay gemisi ve bir çıkarma aracından oluşmaktaydı.

Ay'ın güney kutbunun su içerdiği ve bölgedeki kraterlerin güneşin yüksek sıcaklıklarından büyük oranda etkilenmediği düşünülmektedir. ISRO, ilk olarak 2008'deki Chandrayaan-1 adlı görevinde tespit edilen buz şeklindeki suyun varlığını onaylamayı ummuştu.

Yorumlar (0)