Hindistan'ın "Pakistan" şikâyetine ret!

Hindistan tarafından liderlerinin uçaklarına transit geçiş izni vermeyen Pakistan için Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonuna (ICAO) yapılan şikâyet, konunun sivil havacılıkla ilgisi olmaması nedeniyle kabul edilmedi. 

DÜNYA 29.10.2019, 15:34
Hindistan'ın "Pakistan" şikâyetine ret!

Firstpost sitesinde bulunan haberde, Hindistan'ın, Cumhurbaşkanı Ram Nath Kovind ile Başbakanı Narendra Modi'nin  uçuşlarında Pakistan hava sahasının kullanılmasına izin verilmemesi nedeniyle dün yaptığı şikâyet Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonunda (ICAO) görüşüldü.

ICAO tarafından yayımlanan açıklamada, sivil havacılık kurallarını belirleyen Chicago Konvansiyonu'nun ICAO'ya yalnızca ticari ve sivil uçuşlarla ilgili karar yetkisi tanıdığı, askerî ve resmî uçuşlara yönelik karar verme yetkisinin olmadığı ifade edildi. 

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı kurum, Hint liderlerin uçuşuna ilişkin şikâyetin bu sebeple ICAO'da görüşülemeyeceğini ve kabul edilmediğini bildirdi. 

Hint yetkililer tarafından yapılan açıklamada, Pakistan'ın uçuş izni vermeme kararı karşısında ilgili makamlarla görüşmeye ve gerekli başvuruları yapmayı sürdürecekleri kaydedildi. 

Ne olmuştu?

Hindistan'ın kontrolü altındaki Cammu Keşmir'in özel statüsünü ağustos ayında kaldırmasının ardından gerilen iki ülke ilişkilerinin ardından Pakistan tarafından Hindistan'a bazı yaptırımlar uygulanmaya başlamıştı.

Ticari, kültürel ve siyasi alanda uygulanan yaptırımlar dâhilinde eylül ayında resmî ziyaretlerde bulunmak üzere Avrupa ve ABD'ye gitmek isteyen Hindistan Cumhurbaşkanı Kovind ve Başbakanı Modi'yi taşıyan uçaklara uçuş izni verilmemişti.

Modi'nin Suudi Arabistan'a gitmek üzere Pakistan hava sahasını kullanma isteği, Pakistan tarafından bir kez daha reddedilmişti.

Hindistan ise çok önemli kişilerin (VVIP) uçuşlarına izin verilmesi gerektiğine dikkat çekerek, konuyu uluslararası kurumlara taşıyacağını ifade etmişti.

Yorumlar (0)