Hindistan'dan tarihi karar: Kadın-erkek eşitliği için büyük adım!

Hindistan Yüksek Mahkemesi, ordudaki kadınların haklarının tamamının erkeklerle aynı olması gerektiğine hükmetti.

DÜNYA 17.02.2020, 14:22
Hindistan'dan tarihi karar: Kadın-erkek eşitliği için büyük adım!

Hindistan'da kadın-erkek eşitliği adına "büyük bir adım" atıldı. Hindistan Yüksek Mahkemesi, 1992'de kadınların orduda hizmet etmesine izin verilmesinin ardından oldukça önemli bir kararla kadınlarla erkeklerin eşit haklara sahip olması gerektiğine hükmetti. Yüksek Mahkeme, Delhi Eyalet Yüksek Mahkemesi'nin aynı konuda verdiği kararı bozması için hükümet tarafından yapılan çağrıyı reddetmiş oldu.

Böylelikle Hint kadınları, orduda rütbeler, sosyal yardımlar ve emeklilik konusunda erkeklerle aynı haklara sahip olacak. Hint ordusunda kadın generaller görmek de mümkün olacak. Birçok emekli ve hâlihazırda görevde olan Hindistan vatandaşı böyle bir adımın atılması için kampanya yürütüyordu. 

"Kısa süreli görevlendirme" yüzünden hakları kısıtlıydı

Hint ordusundaki kadınlar, daimi bir şekilde görevlendirilmek yerine "kısa süreli görevlendirme" çerçevesinde orduda hizmet ediyordu, bu yüzden ordudaki erkeklerin faydalandığı imkanlardan faydalanamıyordu. İlk olarak 5 yıl orduda hizmet eden kadınlara görev sürelerini uzatma imkanı veriliyordu ancak yine de erkeklerin hakları kadınlarda bulunmuyordu.

Modi'nin değişiklik teklifi "rahatsız edici ve kabul edilemez" bulundu

Başbakan Narendra Modi'nin hükümeti, geçtiğimiz yıl kadınların da daimi görevlendirilmesi için gerekli düzenlemeleri yapacaklarını ancak bundan sadece 14 yıldan kısa süredir orduda bulunan kadınların faydalanabileceğini açıklamıştı. Hükümet, yaşlı yetkililerin fiziksel kısıtlamalarının daha uzun bir süreyi verimli kılmadığını belirtmişti. Yüksek Mahkeme adına konuşan hakim Chandrachud, böylesi bir durumun "rahatsız edici ve kabul edilemez" olduğuna hükmettiklerini açıkladı.

Hükümetin "taşra" argümanı da reddedildi

Hint hükümeti, kadınların komuta kademelerine yükselmelerine de karşı çıkıyordu. Hükümet, ordudaki emir-komuta zincire dâhil erkek askerlerin çoğunlukla taşradan gelmesinin, kadınların komuta kademelerine gelmesine izin vermeyeceğini ve toplumsal değerlere karşı çıkacağını söylüyordu. Hindistan Yüksek Mahkemesi ise hükümetin argümanını reddetti. 

Kadın askerlerin avukatlığını yapan Aishwarya Bhati, kararın bir "kilometre taşı" olduğunu söyledi. Bhati, "Orduda çok net bir ayrımcılık vari. Bir yetkili erkeklerle aynı haklara sahip olamadan 26 yıl orduya hizmet etmiş. Sonunda bu hata düzeltildi" dedi.

Yorumlar (0)