Hindistan'daki tecavüz kurbanı kadın hayatını kaybetti

Hindistan'daki tecavüz mağduru kadın duruşmaya giderken yakılmıştı. O kadın yaşam savaşını kaybetti.

DÜNYA 07.12.2019, 11:45
Hindistan'daki tecavüz kurbanı kadın hayatını kaybetti

İddia edilen tecavüzcülerinden ikisi de dahil olmak üzere bir grup erkek tarafından yakılan genç kadın, hastanede hayata gözlerini yumdu. Son haftalardaki bir dizi tecavüz vakası Hindistan'daki cinsel suçları bir kez daha gündeme getirmişti.

Hindistan'ın Unnao kentinde 23 yaşındaki tecavüz mağduru bir kadın mahkemeye giderken Perşembe günü tecavüzcüsü olduğu ileri sürülen iki kişi de dahil olmak üzere bir grup tarafından saldırıya uğrayıp ateşe verildikten sonra hastanede tedavi görüyordu. Kadın, bugün yaşam savaşını kaybetti.

Büyük öfke topladı

Geçtiğimiz haftalarda yaygın olarak bildirilen bir dizi cinsel saldırı, halkın öfkesini tetikledi ve bir kez daha Hindistan'daki cinsel suçlara dikkat çekti.

Unnao olayından bir hafta önce, 27 yaşındaki bir veteriner tecavüze uğradı ve güneydeki Haydarabad kenti yakınlarında ateşe verildi.

Polislerin bu vakada şüpheli olarak gördüğü kişileri öldürdüğü söyleniyor. Şüphelilerin ölümleri ise halk tarafından hem övgü hem de kınama ile karşılandı. Mağdurun ailesi ve birçok kişi cinsel şiddete karşı öfkelenmiş durumda olduklarından şüphelilerin ölümünü alkışlarken; bazı hak grupları ve politikacılar polisin eylemlerini eleştirerek, yargı sürecinin reddedildiğine dair endişelerini dile getirdiler.

Kast dinamikleri

2017 yılında, Hint polisi en son verilere göre, 32 bin 500'den fazla tecavüz vakası kaydetti.  

Çalışmaları Hindistan'ın hapishane sistemine odaklanan bağımsız araştırmacılar, hem Hindistan'ın sosyal ortamının ve hem de popüler kültürün bir parçası olan cinsel saldırganlığın cinsel şiddeti daha kabul edilebilir hâle getirdiğini söylüyorlar.

Araştırmacılardan Smita Chakraborty, çete tecavüzlerinin sıklıkla kast sistemi ile ilişkili olduğunu ve marjinal Dalit topluluğundan gelen kadınların özellikle çok savunmasız olduğunu ifade ediyor.

Chakraborty, çete tecavüzlerinin çoğunluğunun kast tecavüzleri olduğunu ve bunların sosyal güç yapıları ile ilgili olduğunu ifade ediyor.

Yavaş adalet

2012 yılında Yeni Delhi'deki bir otobüste bir tıp öğrencisi bir çete tarafından tecavüze uğramış, olaydan sonra uluslararası anlamda Hindistan'daki cinsel şiddet dikkat çekmişti.

Olay, Hindistan'ı da şok etti ve kitlesel protestolara yol açtı. Protestolar kapsamında binlerce insan bu tür suçları önlemek adına daha sıkı yasalar talep ettiler. Buna karşılık, hükûmet tecavüzcüler için hapis cezasını ikiye katlayarak 20 yıla çıkardı, ancak Hint hukuk sistemi aşırı derecede yavaş işliyor. Tecavüz vakalarını sonuçlandırmak Hint mahkemelerinde yıllar alıyor.

Yorumlar (0)