Hindistan'daki o panolar kaldırılıyor

Hindistan'ın en kalabalık eyaletindeki üst düzey mahkeme, onlarca hükümet karşıtı protestocunun isimleri, resimleri ve adreslerinin yer aldığı reklam pano kampanyasına son verilmesine karar verdi.

DÜNYA 09.03.2020, 14:54
Hindistan'daki o panolar kaldırılıyor

Hindistan'ın kuzeyinde yer alan Uttar Pradesh hükümeti, aylardır protestolara sebep olan, dine dayalı yeni bir vatandaşlık yasasına karşı şiddetli gösterilere katılan kişileri başkentin önemli noktalarında yer alan 6 panoda afişe ediyordu.

Uttar Pradesh Allahabad Yüksek Mahkemesi, ciddi bir karara imza atarak Mart ayına kadar söz konusu pano kampanyasının kaldırılması için hükümete emir yolladı.

Hindistan'ın Hindu milliyetçi Başbakanı Narendra Modi'nin sıkı bir müttefiki tarafından idare edilen eyalet ise, mahkeme kararına uyulacağını ancak "yasal seçeneklerin" de düşünüleceğini açıkladı.

Eyalet hükümeti, afişlerde Aralık ayındaki protestolardan kalma 57 kişiyi suçluyor, ancak bu kişilerden hiçbiri herhangi bir suçtan mahkum edilmedi. Afişe edilenler, bu durumu yetkililerin protestocuları "adını çıkarıp utandırmaya" çalışma çabası olarak değerlendiriyorlar.

Hindistan'da yüz binlerce insan, geçen yılın sonlarından bu yana  Müslümanlara karşı ayrımcılık yapıldığını söyleyerek yeni çıkan vatandaşlık yasasını protesto etmek için gösteriler düzenledi.

Modi'nin iktidardaki Hindistan Halk Partisi (BJP), yasanın Güney Asya'daki Müslüman olmayan mültecileri korumak için gerekli olduğunu söyledi.

Yorumlar (0)