Hindistan'daki o görüntülerden sonra Modi af diledi

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, on binlerce kişinin otogara akın ettiği o skandal görüntülerden sonra bugün af diledi. Hindistan'da uygulamaya konan 21 günlük sokağa çıkma yasağı, ülke çapındaki ekonomik ve sosyal problemleri derinleştiriyor ve eleştiriler karar öncesinde yeterli planlama yapılmadığına odaklanıyor.

DÜNYA 29.03.2020, 14:50 29.03.2020, 15:00
Hindistan'daki o görüntülerden sonra Modi af diledi

Başbakan Modi, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yayılmasını engellemek için 24 Mart gece yarısından itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurmuştu. Ancak, söz konusu kararın özellikle Hindistan'daki milyonlarca düşük ücretli çalışan kesmi sıkıntıya soktuğu ve birçoğunu aç bıraktığı konuşuluyor. 

Son olarak, tüm dünyanın tedirginlikle yaklaştığı görüntülerde çoğu göçmen on binlerce işçi memleketlerine dönmek üzere otobüs terminallerine akın etmişti.

Modi özür diledi

Yetersiz planlama yapıldığı iddiasıyla tepkilerin odağındaki Başbakan Modi bir radyo kanalına konuştu. Modi, "tüm vatandaşlarımdan af dilemek istiyorum" diyerek insanları başka seçeneğin kalmadığını anlamaya çağırdı.

Şimdiye kadar atılan adımların Hindistan'a zafer kazandıracağını söyleyen Modi, ülkedeki yoksul kesimin "bu nasıl bir başbakan ki bizi bu kadar çok belaya sokuyor" şeklindeki düşüncelerini anladığını kaydetti.

Modi, ülkedeki yoksullara doğrudan nakit transferleri ve gıda yardımı sağlamak için 22,6 milyar dolarlık bir ekonomik teşvik planı ilan ettiklerini ve destek çabalarını sürdüreceklerini belirtti.

Muhalefet eleştirilerin dozunu artırdı

Ancak muhalefet liderleri, analistler ve hatta bazı vatandaşlar sokağa çıkma yasağı uygulamasını giderek daha fazla eleştiriyorlar.

Hindistan Ulusal Kongresi Başkan Yardımcısı Rahul Gandhi, tüm dünyada büyük tepki yaratan on binlerce işçinin otogarda beklemesi ve yeteri kadar otobüs olmadığı için gidecekleri yere yürümek zorunda kalması durumunu değerlendirerek, “Bu şekilde davranılmayı herhangi bir Hint vatandaşına müsaade etmeyiz. Hükümetin böyle bir adım atmak ve insanları toplu halde göçe zorlamak yerine acil durum planları yapmalı.” diye konuştu.

İnsanlar yolda hayatını kaybediyor

Hindistin polisi, Batı Maharaştra eyaletinde bir kamyonda rastlanan göçmenlerden dördünün öldüğünü açıkladı.

Polis yetkililerinin açıkladığı bir diğer vakada, bir işçi 270 kilometre uzaktaki evine yürürken hayatını kaybetti.

Uzmanlar, virüsün yayılmasını kontrol altında tutmak için Hindistan'da sıkı bir karantinanın gerekli olduğu konusunda büyük ölçüde hemfikir olsalar da, hareketin ekonomik yansıması düşük gelirli kesim için öfkeye neden oluyor.

Uttar Pradeş eyaletinde yolda yürüyen 28 yaşındaki göçmen işçi Madhav Raj, "Covid-19'dan değil yürümek ve açlıktan öleceğiz" dedi.

Hindistan'da yeni tip koronavirüs vaka sayısı, bugün açıklanan 25 ölüm kaydıyla beraber 979'a yükseldi. Ancak yetersiz sayıda test yapıldığı için gerçek sayıların on binlerde olduğu tahmin ediliyor.

Yorumlar (0)