Hindistan'da geliştirilen takip uygulaması zorunlu kılındı

Hindistan, geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Covid-19) takip uygulamasının kullanımını tüm işçiler için zorunlu kıldı.

DÜNYA 02.05.2020, 11:18
Hindistan'da geliştirilen takip uygulaması zorunlu kılındı

Hindistan'da Covid-19 ile mücadele için geçen ay ülkenin Ulusal Bilişim Merkezi tarafından geliştirilen Bluetooth ve GPS tabanlı uygulama yürürlüğe girdi. 

Sağlık Köprüsü anlamına gelen Aarogya Setu uygulaması Covid-19 olduğu tespit edilen veya yüksek risk altında olduğu düşünülen insanlarla temas etmiş olabilecek kullanıcıları uyarıyor.

Hem özel hem kamu çalışanlarına zorunlu

Hindistan'ın İçişleri Bakanlığı dün geç saatlerde yapılan bir bildiride, "Aarogya Setu'nun kullanımı hem özel hem de kamu çalışanları için zorunlu hale getirilecek" ifadelerini kullandı.

Bakanlık, şirket ve kuruluşların yöneticilerinin görevinin “çalışanlar arasında bu uygulamanın yüzde 100 kullanımını sağlamak” olduğunu söyledi.

"Gizliliği ihlal ediyor"

Uygulamanın zorunlu kullanımı, verilerin nasıl kullanılacağı ve Hindistan'ın uygulamayı yönetmek için gizlilik yasalarından yoksun olduğunu vurgulayan gizlilik savunucuları arasında endişeleri artırıyor.

İnternet şirketi Mozilla'nın Kamu Politikası Danışmanı Udbhav Tiwari, "böyle bir hareket, güçlü veri koruma örtüsü sağlayan ve bağımsız bir organın gözetiminde olan özel bir yasa ile desteklenmelidir" dedi.

Hindistan hükümeti ise tüm verilerin anonim olarak toplandığını böylece uygulamanın gizliliği ihlal etmeyeceğini iddia ediyor.

1.3 milyar nüfuslu Hindistan'da şu ana dek 37 bin 336 Covid-19 vakası bulunurken bin 223 kişi ise hastalıktan dolayı hayatını kaybetti.

Yorumlar (0)