Hindistan'da eylem sürüyor

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'nin güneyinde bulunan Shaheen Bagh banliyösünde, çoğunluğu kadınlardan oluşan yüzlerce kişinin oturma eylemi, 15 günden uzun zamandır sürüyor.

DÜNYA 04.01.2020, 15:53
Hindistan'da eylem sürüyor

BBC'de yer alan habere göre, Hindistan'da Pakistan, Afganistan ve Bangladeş'ten gelen 6 dini gruba vatandaşlık verilmesinin önünü açan fakat aynı durumdaki Müslüman göçmenleri dışarıda bırakacak biçimde değiştirilen Vatandaşlık Yasası'na karşı oturma eylemi yapan yüzlerce Müslüman kadın, soğuk havaya rağmen 15 Aralık'tan beri protestoya devam ediyor.

Eylemcilerden Firdevs Şafik, "Neredeyse evimden hiç yalnız çıkmam. Markete giderken bile eşim ya da oğlum bana eşlik eder. Bu yüzden başta burada olmakta zorlandım ama kendimi protestoya katılmaya zorunlu hissediyorum. Hükümet yüzünden protesto düzenlemek zorunda kaldık. Vatandaşlığımızı kanıtlayamazsak, ya gözaltı merkezine konulacağız ya da ülkeden sürgün edileceğiz. Şimdi haklarımız için mücadele etmek en iyisi." diye konuştu.

Eylemcilerin çoğu için bir ilk

Merkezi Yeni Delhi'de olan Müslüman Kadınlar Forumu Kurucusu Seyida Hamid, eylemlere katılan, çoğu ev hanımı olan bu kadınların aslında "aktivist olmadığına" vurgu yaparak, "Bu kadınlar ilk defa, dini çizgilerin ötesine geçen ulusal bir mesele için dışarı çıktı ve bunun önemli olduğunu düşünüyorum. Her ne kadar Müslüman toplumun mağdur edilmesiyle ilgili bir konu olsa da bu hâlâ seküler bir mesele." değerlendirmesini yaptı.

Eyleme katılanların sayısı artıyor

BBC muhabirinin aktarımına göre, protesto başladığında kaç kadının orada bulunduğunu belirlemek kolay olmasa da kadınların sayısı giderek artış gösterdi ve Shaheen Bagh'daki protesto, barışçıl biçimde sürdü.

Protestocular, yaptıkları oturma eylemiyle kimsenin hayatını sekteye uğratmak istemediklerini ifade ederek, eylemlerini barışçıl biçimde devam ettirme sözü verdi.

Yevmiyeli çalışan bir işçi olan Rizvana Bani, her an protesto bölgesinde bulunması nedeniyle para kazanamadığını fakat aynı zamanda yasanın, kendisi ve ailesi için nelere sebep olacağından da korktuğunu anlattı.

Hindu olsun, Müslüman olsun herkesin Hindistanlı olduğunun altını çizen Bani, "Vatandaşlığımızı ispat edecek dokümanları nereden ve nasıl alacağımızı bilmiyoruz. Din temelinde bölünüyoruz." yorumunu yaptı.

Nesillerdir Hindistan'dalar

Günlerdir protesto alanından ayrılmayan 70 yaşındaki Esma Hatun, "Bu ülkeyi terk etmeyeceğim ve bir Hint olduğumu kanıtlamaya çalışarak ölmek istemiyorum. Sadece ben değil, atalarım, çocuklarım ve torunlarım, hepimiz Hindistanlıyız ancak bunu kimseye kanıtlamak istemiyoruz." sözlerini kaydetti.

Göstericiler, söz konusu yasanın Müslümanları hedef aldığını fakat aynı zamanda herkes için bir tehdit oluşturduğunu söylüyor.

Üniversite öğrencisi olan Hümeyra Sayid de "Bu yasa, anayasayı ihlal ediyor. Şu an Müslümanları hedef alıyor olabilir ama gitgide diğer toplulukları da hedef alacağına inanıyoruz. Bir Müslüman olarak, erkek kardeşlerim, kız kardeşlerim, toplum ve diğer herkes için burada olmam gerektiğini biliyorum." ifadelerini kullandı.

Üniversite öğrencilerine müdahale

Hazırlanan haberde, kadınların oturma eylemine, başkent Yeni Delhi'deki Jamia Millia Islamia Üniversitesi öğrencilerinin yaptığı protestolara polisin sert şekilde müdahale ettiğine ve eylemlerin 15 Aralık akşamı başladığına da dikkat çekildi.

Yeni Delhi'deki Jamia Millia Islamia ile Uttar Pradeş eyaletinde bulunan Aligarh Müslüman Üniversitesi öğrencilerinin, yasa değişikliğine karşı 15 Aralık'ta gerçekleştirdikleri eylemlere polisin sert müdahalede bulunması dünya basınında tepki çekmişti.

Jamia Millia Islamia Üniversitesi yetkilisi Waseem Ahmed Han, sosyal paylaşım platformu Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, polisin üniversiteye zor kullanarak girdiğini, binanın camlarını kırdığını, öğrenci ve üniversite personelini darbettiğini belirtmişti.

Polis şiddetine ve yasa değişikliğine karşı yapılan gösteriler ülkenin neredeyse tümüne yayılmıştı.

Yorumlar (0)