Hindistan'da çifte protesto: Trump karşıtları sokaklarda!

Hindistan'da Müslümanlar aleyhine ayrımcılık yaptığı iddiasıyla protesto edilen yeni "Vatandaşlık Yasası"na karşı protesto gösterileri sürüyor. ABD Bakanı Donald Trump'ın ziyareti sırasında çıkan olaylar sonucu 7 kişi hayatını kaybetti. Ülkede Trump karşıtı protesto gösterileri de düzenlendi. 

DÜNYA 25.02.2020, 12:11 25.02.2020, 12:17
Hindistan'da çifte protesto: Trump karşıtları sokaklarda!

Hindistan'da yeni "Vatandaşlık Yasası", Müslümanlar aleyhine ayrımcılık yaptığı iddiasıyla protesto ediliyor. 

Başkent Yeni Delhi'nin kuzeydoğu bölgelerinde gerçekleştirilen protesto gösterileri sırasında 7 kişi yaşamını yitirdi. Hayatını kaybedenler arasında bir emniyet amiri de bulunuyordu. 

Yetkililer, aralarında 45'ten fazla polis memurunun yer aldığı 100'den fazla kişinin yaralandığını bildirdi. 

Delhi Metro Demiryolu Şirketi tarafından yapılan açıklamada, kentin farklı bölgelerinde bulunan 8 metro istasyonuna giriş ve çıkışların kapatıldığı ifade edildi. 

Başkentin kuzeydoğusunda bulunan bazı bölgelerde yasa karşıtı ile destekçisi gruplar arasında arbede meydana geldiği kaydedildi. 

"Herkesi şiddetten uzak durmaya çağırıyorum"

Delhi Başbakanı Arvind Kejriwal, Twitter hesabından konuya ilişkin açıklamada bulundu.

Arvind Kejriwal, yaptığı paylaşımda, "Delhi'nin bazı bölgelerindeki yaygın durumdan çok endişeliyim. Hepimiz şehrimizde barışı yeniden tesis etmek için birlikte çaba göstermeliyiz. Herkesi tekrar şiddetten uzak durmaya çağırıyorum." ifadelerini kullandı. 

Trump'a karşı gösteriler düzenlendi

Diğer yandan, başkent Yeni Delhi'de Hindistan Komünist Partisi'nin destekçileri tarafından ABD Başkanı Donald Trump karşıtı protesto gösterileri düzenlendi.

Gösteriler, Batı Bengal, Assam ve Telangana eyaletlerinde gerçekleştirildi. 

Protestoların devam ettiği Yeni Delhi'de temaslarına devam eden Trump'ın, akşam saatlerinde Hindistan'dan ayrılacağı düşünülüyor.

Hindistan'da neler oluyor?

Ülkenin birçok eyaletinde 1 Aralık 2014'ten önce Hindistan'a göçen Gayrimüslim göçmenlerin Hint vatandaşı sayılmasını sağlayan yasa, 9 Aralık 2019'dan beri büyük protestolara yol açtı. CAA'nın değiştirilmesine karşı düzenlenen ülke çapındaki büyük protestolarda polis ve protestocular arasında yaşanan çatışmalarda 25 kişi ölmüştü. Ölen 25 kişinin 19'u, eylemlerin en yoğun yaşandığı yerlerden biri olan Uttar Pradeş'te hayatını kaybetmişti.

Hindistan Parlamentosu'nun da onayladığı ve yürürlüğe giren yasanın kapsamında Afganistan, Bangladeş ve Pakistan'da dini baskıyla karşılaşarak Hindistan'a kaçan Budist, Parsi, Hindu, Jain, Sih ve Hristiyanların kimlikleriyle birlikte Hindistan'da 6 yıldan fazla süredir yaşadıklarını kanıtladıkları durumda Hint vatandaşlığı elde edebilecekleri ifade ediliyor. Benzer durumlarla karşılaşan Müslümanlar ise yasadan faydalanamıyor.

Söz konusu yasa, Hindistan'da 200 milyon Müslüman'ı ikinci sınıf vatandaş durumuna getirmek ve birçoğunu vatansız bırakmak amacıyla yapılan bir hamle olarak değerlendiriliyor. 

Yorumlar (0)