Hindistan'da başörtüsü krizi büyüyor: Protestolar yayıldı, okullar tatil edildi

Hindista'ın Karnataka eyaletinde bulunan bazı okullarda Müslüman başörtülü öğrencilerin derslere girmesinin yasaklanmasından sonra protesto gösterileri Hindistan geneline yayıldı. Başkent Yeni Delhi'de toplanan Müslüman Öğrenci Federasyonu üyeleri, söz konusu yasağı protesto etti. Öte yandan Karnataka Başbakanı Basavaraj Bommai, eyalette bulunan bütün liselerin eğitime 3 gün ara vereceğini ifade ederek sükunet çağrısı yaptı.

DÜNYA 09.02.2022, 13:14 10.02.2022, 09:03
Hindistan'da başörtüsü krizi büyüyor: Protestolar yayıldı, okullar tatil edildi

Hindistan'ın güneyinde bulunan Karnataka eyaletinde son günlerin gündemi olan başörtüsü yasağına karşı protesto gösterileri yapılırken, bazı okullara Müslüman öğrencilerin girişleri engelleniyor.

Hindistan’da Müslüman öğrencilere ‘Başörtüsü’ engeli

Hindistan'da bir gazetecinin Twitter hesabı üzerinden, başörtülü Bibi Muskan isimli öğrencinin, üniversite çevresinde bir grup öğrencinin sözlü tacizine maruz kaldığı görüntüleri yayınladı. Zubair, söz konusu paylaşımında "Müslüman kız öğrenci, PES Koleji'ne geldiği esnada safranşal giyen 'öğrenciler' tarafından hırpalandı” sözlerini kullandı. Sosyal medyada gündem olan görüntülerde, PES Üniversitesi'ne burka ile giriş yapan Muskan, çevredeki öğrencilerin sözlü taciziyle engelleniyor. Söz konusu görüntülerde, Hindu kültürüne ait olan safran şal giydiği görülen öğrencilerin, Hindu inancının sembolü olan "Lord Rama'ya Zafer” sloganlarıyla Muskan'ın üzerine yürüdüğü anlaşılıyor.

"Okula girmemi engelliyorlar”

Bibi Muskan ise bu yaşananlara karşın "Burkamı çıkarmamı isteme hakkını kim verdi onlara?", "Allahu Ekber" sözleriyle yanıt veriyor. Olayın ardından bir televizyon kanalına konuşan Bibi Muskan, ödevi teslim etmek amacıyla okula geldiğini söyleyerek, "Sadece burka giydiğim için okula girmemi engelliyorlar” sözlerini kullandı. Muskan, yaşanan olaylar sırasında öğretmenlerin ve okul yetkililerinin, zarar görmemesi için kendisini koruduğunu ifade etti. Daha önce de okula devamlı olarak burka ile gittiğini belirten Muskan, "Sadece derse girdiğimde burkamı çıkarıyor ve derslere başörtüsüyle katılıyordum." açıklamasını yaptı.

Muskan'ın protestoya maruz kaldığı görüntüler pek çok sosyal medya platformunda ve kanalda hızla yayıldı. Zubair'in paylaşımı, gazeteciler ve siyasiler de başta olmak üzere pek çok kişi tarafından Muskan'a destek notlarıyla paylaşıldı.

3 gün boyunca eğitime ara verilmişti

Hindistan'ın Karnataka eyaletinde, daha önce de bir devlet okulunda başörtülü Müslüman öğrencilerin okula ve derslere girmesinin yasaklanmasından sonra protesto düzenlenmişti. Karnataka Başbakanı Basavaraj Bommai, eyalette bulunan bütün liselerin 3 gün boyunca eğitime ara vereceğini söyleyerek sükunet çağrısı yapmış, "Bütün öğretmenleri, okul yönetimini ve öğrencileri, uyumu ve barışı sürdürmeye davet ediyorum." sözlerini kullanmıştı. Karnataka’da 7 Şubat tarihinde, devlete ait yüksekokulda başörtülü bir şekilde derslere girmelerine izin verilmeyen Müslüman öğrenciler, farklı sınıflara konulmuştu.

Karnataka’da başörtüsü yasağı

Uzun süredir eyalette uygulanan başörtüsü yasağı, 1 Ocak tarihinde Müslüman öğrencilerin, devlete ait olduğu bilinen Udupi Kadın Yüksekokulu'ndaki derslere başörtüsüyle katılmasıyla tartışmalara konu oldu. Müslüman öğrencilerin, Karnataka’da bulunan diğer okullarda da başörtülü bir şekilde derslere girmesi sonrasında Hindu öğrenciler tepki göstererek kendi kültürlerine ait safran rengi şalla derslere girmeye başlamıştı. 19 Ocak tarihinde Udupi'deki hükümet yetkilileri, okul yöneticileri ile öğrenci ve öğrenci aileleri arasında gerçekleştirilen toplantıda bir çözüm bulunamamış, 5 kız öğrenci protesto gösterileri başlatmıştı. 26 Ocak'ta eyalet hükümeti uzman paneli kurmuş, başörtülü öğrencilerin panel görüşünü açıklayana kadar üniforma kurallarına riayet etmesi ve başörtüsüz bir şekilde okula girmesi talep edilmişti.

31 Ocak'ta başörtülü öğrenciler, Karnataka Yüksek Mahkemesine başvuruda bulunarak, başörtüsünün Hindistan yasalarının belirlediği temel bir hak olduğunu belirtmişti.

Yorumlar (0)