Hikayesi "Ruanda Oteli" filmine konu olan Rusesabagina, ABD'ye getirildi

Oscar ödüllü Hotel Rwanda filminde anlatılan olayın gerçek hayattaki kahramanı olarak tanınan Paul Rusesabagina, 2 yıldır Ruanda'daki cezaevinde yatıyordu. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, uzun uğraşlar sonucunda Rusesabagina'nın ABD'ye getirildiğini bildirdi.

DÜNYA 30.03.2023, 10:14 Hakan Öksüz
Hikayesi "Ruanda Oteli" filmine konu olan Rusesabagina, ABD'ye getirildi

1994 yılında Ruanda'da yapılan soykırımda yaşananları anlatan Hotel Rwanda (Ruanda Oteli) filmi büyük yankı uyandırdı. Soykırım esnasında çok sayıda kişiyi oteline alarak kurtardığı iddia edilen Paul Rusesabagina'nın hikayesi, Oscar ödüllü 2004 yapımı Ruanda Oteli filmine konu oldu. 

Önceki yıllarda konuşan bazı tanıklar, olayın gerçek yüzünün daha farklı olduğunu ileri sürdü. "Silahlı örgüt kurmak" dahil 13 farklı suçlama yöneltilen Paul Rusesabagina, 2 yılı aşkın süredir Ruanda'daki cezaevinde yatıyordu.

Sullivan, Twitter'dan paylaştı

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Paul Rusesabagina'nın ABD'ye getirildiğiyle ilgili bir sosyal medya paylaşımında bulundu. Rusesabagina'nın ülkeye dönmesinden ve ailesiyle buluşmasından dolayı mutlu olduklarını kaydeden Sullivan, Ruanda hükümeti ile işbirliği içinde çalıştıklarını belirtti.

2021'de 25 yıl hapis cezası aldı

Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame'nin iktidarına karşı olan Rusesabagina, Birleşik Arap Emirlikleri'nde 2020 yılında gözaltına alındı ve ülkesine yollandı. Terör suçlaması yöneltilen Rusesabagina, Eylül 2021'de Ruanda'daki mahkeme tarafından 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cezanın yetersiz olduğunu savunan Ruanda Savcılığı, "müebbet hapis cezası" talebinde bulundu. 

Film sonrası Rusesabagina'ya barış ödülü yağdı

2004 yılında gösterime giren Ruanda Oteli filminde anlatılan hikayenin gerçek kahramanı olarak tanınan Paul Rusesabagina, pek çok ülkede barış ödülüne layık görüldü. Eski ABD Başkanı George W. Bush tarafından 2005'te "Özgürlük Madalyası" ile ödüllendirilen Rusesabagina, dönemin popüler figürlerinden birine dönüştü.

Yorumlar (0)