Hijyenik ped ücretsiz oldu!

İskoçya genelinde hijyenik pedlerin ücretsiz olmasına yönelik karar alındı. 

DÜNYA 25.11.2020, 16:15
Hijyenik ped ücretsiz oldu!

İskoçya'da bütün kadınların hijyenik pedlere ücretsiz ulaşmalarına yönelik karar alındı. 

İskoçya Parlamentosu'nda gerçekleştirilen oylamanın ardından ülke genelinde hijyenik pedler ücretsiz oldu. 

Söz konusu karar ile dünyada bir ilk gerçekleşmiş oldu. İskoçya'da yaşayan kadınlar, artık eczane, gençlik merkezleri ve sosyal tesisler gibi yerlerde tampon ve hijyenik pedlere ücretsiz olarak erişebilecek. 

Tampon ve hijyenik pedlerin ücretsiz olması, İskoçya'ya senede ortalama 31,2 milyon dolara mâl olacak. 

İskoçya'da yaşayan kadınlar, hijyenik ürünlerin gereksinim olarak görülmediğini belirterek, çeşitli kampanyalara imza atmışlardı. Ülke genelinde 2018 senesinde eğitim-öğretim kurumlarında hijyenik ürünler ücretsiz olarak dağıtılmıştı. 

2017 senesinde Plan International UK, dikkat çeken bir ankete imza atmıştı. Söz konusu anket ile Birleşik Krallık'ta bulunan her 10 kadından birinin hijyenik pedleri satın alamadığı belirlenmişti. Öte yandan, 14-21 yaş grubunda yer alan bütün kadınların yaklaşık yarısının regl süreci nedeniyle utanç hissettiği tespit edilmişti. Hatta söz konusu kadınların büyük bir kısmının bu nedenle bütün gün okula gidemediği saptanmıştı. 

Ülkede gerçekleştirilen bir araştırmada, kadınların hijyenik pedlere ayda ortalama 13 sterlin harcadıkları, tüm yaşamları boyunca da söz konusu ürünler için birkaç bin sterlin vermek zorunda kaldıkları ortaya konmuştu. Diğer yandan, yeni tip koronavirüs (Covid-19) sürecinde oluşan maddi problemler sebebiyle her 5 kadından birinin hijyenik ped almada sıkıntı yaşadığı ortaya çıkmıştı. 

İskoçya'nın "ücretsiz hijyenik ped uygulaması", dönem yoksulluğu ile mücadeleye dair teşebbüslerden sonra geldi.

Yorumlar (0)