"Hiçbir ülke Türkiye'nin yerini dolduramaz!"

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, hiçbir ülkenin terör örgütü DEAŞ'la mücadelede Türkiye'nin yerini dolduramayacağını vurguladı. 

DÜNYA 12.12.2019, 14:27 12.12.2019, 15:01
"Hiçbir ülke Türkiye'nin yerini dolduramaz!"

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir araya geldi.

Brüksel'deki karargâhta gerçekleştirilen basın toplantısında Türkiye için övgü dolu ifadeler kullanan Borisov, Bulgaristan'ın NATO'da Türkiye'nin yerini alıp alamayacağını yönelik soruya "Bulgaristan, hiçbir ülkenin yerini almaya çalışmıyor." yanıtını verdi. 

Borisov, hiçbir ülke terör örgütü DEAŞ'la mücadelede Türkiye'nin yerini dolduramayacağına dikkat çekerek, "Jeostratejik olarak iki kıtaya uzanan Türkiye boğazları kontrol ediyor. İstikrarsız bir bölgede DEAŞ'la mücadelede ediyor." dedi.

Türkiye'nin çok önemli bir ülke olduğunu vurgulayan Borisov, Bulgaristan'a yasa dışı göçün Türkiye sayesinde tamamen sona erdiğini kaydetti.

"Türkiye'den Bulgaristan'a tek bir yasa dışı göçmen girişi olmadı"

Borisov, Türkiye'nin Bulgaristan ile yapılan anlaşmaya bağlı kaldığını belirterek, "Türkiye'den Bulgaristan'a tek bir yasa dışı göçmen girişi olmamıştır." açıklamasında bulundu. 

Türkiye'nin Rusya'dan askerî teçhizat alma kararına ilişkin Borisov, "Türkiye'ye yönelik yaptırım uygulanmasını desteklemiyoruz." ifadesini kullandı.

"Diplomasi öncelikli rol oynamalı"

Borisov, müzakere ve diplomasi ile problemlerin çözülmesi gerektiğine aktararak, "ABD Kongresi'ne akıl verecek durumda değilim, ancak diplomasi öncelikli rol oynamalı." dedi.

"Türkiye önemli bir müttefik"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, aynı soruya "NATO'daki 29 müttefik, güvenilir ve önemli rol oynuyor." karşılığını verdi. 

Üye ülkeler arasında fikir ayrılıkları olmasına rağmen ittifakın birlikte güvenlik sağlamayı sürdürdüğünü vurgulayan Stoltenberg, Türkiye'nin önemli bir müttefik olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin terörle mücadelede kilit öneme sahip olduğunu belirten Stoltenberg, "Irak ve Suriye'yle komşu olan Türkiye, DEAŞ'la mücadelemizde son derece önemli bir rol oynuyor. 3,6 milyon sığınmacıya ev sahipliği yaparak aynı zamanda göç krizinde de kilit noktada." diye ekledi.

Yorumlar (0)