Hedefteki stratejik bölge: Gine Körfezi

Denizde kaçırma olaylarının yüzde 73'ü, rehin alma olaylarının ise yüzde 92'si Gine Körfezi'nde gerçekleşti.

DÜNYA 17.07.2019, 13:21
Hedefteki stratejik bölge: Gine Körfezi

Nijerya (Batı Afrika ülkesi) açıklarında dün silahlı korsanlar tarafından 18 Türk'ün bulunduğu gemiye saldırı düzenlenmesi ve 10 gemiciyi kaçırarak rehin almasının ardından uluslararası deniz taşımacılığında en "tehlikeli bölge" olarak kabul edilen Gine Körfezi'nin güvenlik sorununu yeniden gündeme geldi.

IMB (Uluslararası Denizcilik Dairesi)'nin raporuna göre, 2019 senesinin Ocak-Haziran döneminde denizlerde kaçırma olaylarının yüzde 73'ü, rehin alma olaylarının ise yüzde 92'si Gine Körfezi'nde yaşandı.

Gine Körfezi'ne kıyısı bulunan Benin, Togo, Gana ve Kamerun gibi ülkelerin kara sularında fidye için korsanlar tarafından saldırılar gerçekleştiriliyor.

Silahlı korsan saldırıların önemli kısmı ise Nijerya'nın petrol bölgesi olan Nijer Deltasında düzenleniyor.

Uluslararası deniz taşımacılığında en tehlikeli bölge

Uluslararası deniz taşımacılığında en tehlikeli bölge olan Gine Körfezi'nin uluslararası deniz ticaretinde yoğun şekilde kullanılması ve bölge ülkelerinin dış ticarette Gine Körfezi'ni kapı olarak kullanması bu bölgenin stratejik değerini iyice yükseltiyor.

Balıkçılık ve dış ticaret faaliyetlerinin yanı sıra Gine Körfezi kıyılarında çıkarılmaya başlanan petrol ve doğal gazın 1990'lı yıllardan sonra küresel ekonomide önem kazanması bölge için dönüm noktası hâline geldi.

Korsan faaliyetlerini artıran etmenler

Analistler ve uzmanlar, Gine Körfezi'ndeki stratejik konumuyla uzun yıllar Nijerya ile Kamerun arasında sorun oluşturan Bakassi Yarımadası'ndaki yönetim zaafiyeti ile Nijerya'da petrol tesislerine düzenledikleri saldırılarla gündeme gelen Nijer Delta militanlarının korsan faaliyetlerini artırdığının altını çiziyor.

Silahlı korsan saldırıların en önemli sebepleri arasında söz konusu ülkelerdeki yolsuzluk ve yüksek işsizlik gösteriliyor.

Korsan saldırılarının çoğu Nijerya sahillerinde yapıldı

IMB (Uluslararası Denizcilik Dairesi)'nin raporuna göre, Gine Körfezi'nde, geçen yıl ticari gemilere yönelik 156 saldırı düzenlenirken, bu sayı 2019 yılının Ocak-Haziran döneminde 78 oldu.

2019 yılının Ocak-Haziran döneminde dünya genelinde toplam 75 denizci rehin alındı. Bu kaçırmaların 62'si Gine Körfezi'ne kıyısı olan Nijerya, Kamerun, Benin, Gine ve Togo'da cereyan etti.

Korsan saldırısına uğrayan gemilerin büyük bir kısmını konteynır gemileri, tanker ve kuru yük gemileri oluşturuyor. Saldırılarda gemilerinin çoğunun kontrolü korsanlar tarafından ele geçirilirken bazı gemiler saldırılardan herhangi bir sorun yaşamadan kurtulmayı başardı.

Korsanlık faaliyetlerinin merkez üssü: Nijerya

Güvenlik şirketi İngiliz EOS Risk Group'un verilerine göre de Nijerya, dünyadaki korsanlık faaliyetlerinin merkez üssü olarak görülüyor.

Petrol ve doğal gaz rezervlerinin bulunduğu Nijerya'nın Gine Körfezi'nde yaşanan silahlı korsan saldırıları ise en fazla petrol tankerlerini hedef alıyor.

Korsan saldırılarının önemli kısmı Nijerya'nın petrol bölgesi olan Nijer Delta bölgesinde gerçekleşiyor.

Bu ülkeden (Nijerya) başka Gine Körfezi'ne kıyısı bulunan Benin, Togo, Gana ve Kamerun gibi ülkelerin kara sularında da fidye için korsan saldırılar yapılıyor.

Korsan saldırılara karşı Gine Körfezi'nde uluslararası önlem

Uluslararası düzeyde alınan önlemler, Batı Afrika'nın Atlas Okyanusu kıyılarındaki Gine Körfezi'nde artan korsan saldırılar ve kaçakçılık faaliyetlerine karşısında kendini gösteriyor.

Önlemler dâhilinde mart ayında, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Portekiz destekli "Obangame Express" tatbikatı düzenlenmişti.

AB (Avrupa Birliği) de Gine Körfezi'nde uluslararası deniz yollarının güvenliğinin sağlanması amacıyla 2013 yılından bu yana maddi destek veriyor. Önlemler çerçevesinde Gine Körfezi'nde "Kritik Deniz Yolları Programı" ile bölge ülkelerinin deniz kuvvetlerine eğitim desteği sağlanıyor.

Nijerya ve Kamerun gibi körfez ülkelerine askeri eğitim, teçhizat ve donanım desteği ise Çin Deniz Kuvvetleri'nden geliyor.

2017 yılında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Afrika Komutanlığı tarafından planlanan ve Batı Afrika devletlerinin de katıldığı Saharan Express tatbikatına Türkiye de destek vermişti.

2014 yılında Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, Batı Afrika'da Senegal, Gambiya, Nijerya, Togo, Kamerun ve Gabon'u ziyaret etmiş ve Gambiya ile Nijerya’da güvenlik konusunda eğitim vererek insani yardımda bulunmuştu.

10 Türk denizci rehin alınmıştı

Afrika'nın batı bölgesindeki ülkelerinden Nijerya'nın Gine Körfezi kıyılarında 18 mürettebatlı Türk bandıralı Paksoy-1 gemisine korsanlar tarafından gerçekleştirilen saldırıda 10 mürettebat kaçırılmış ve rehin alınmıştı Korsanlardan kurtulan 8 mürettebat ise saldırıya uğrayan Türk gemisiyle Gana'nın Tema Limanı'na ulaşmıştı.

Korsanlar tarafından kaçırılan Türk vatandaşlarının kurtarılması için Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimler yapılıyordu.

Yorumlar (0)