Hazreti Muhammed'e hakaret etmişlerdi: ABD’den kınama

Günlük basın toplantısında açıklamalarda bulunan Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, geçtiğimiz günlerde Hazreti Muhammed’e yönelik hakaret içeren açıklamaları ile tepki çeken Hint siyasetçileri kınadı. 

DÜNYA 17.06.2022, 11:12 17.06.2022, 12:26
Hazreti Muhammed'e hakaret etmişlerdi: ABD’den kınama

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ned Price, Hindistan’da iktidar partisine mensup siyasetçilerin Hazreti Muhammed’e yönelik hakaret içeren söylemlerinin kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Din ve inanç özgürlüğüne herkesin saygılı olması gerektiğini vurgulayan Price, “Hindistan’daki iktidar partisine mensup bazı siyasetçilerin bu tür saldırgan ve tehlikeli açıklamalarını net şekilde kınıyoruz. Bunun yanı sıra iktidar partisinin de bu açıklamaları kınamasından dolayı memnuniyetimizi vurgulamak isteriz” ifadelerini kullandı. 

“İnsan hakları konusunda Hindistan’ı daha saygılı ve daha adil bir tutum takınmaya teşvik ediyoruz”

Amerika Birleşik Devletleri’nin pek çok konuda Hindistan’la istişare halinde olduğunu dile getiren Price, “Hint makamlarıyla inanç ve din özgürlüğü de dâhil olmak üzere pek çok konuda görüşmelerimiz devam ediyor. Bu görüşmelerin sürmesinden dolayı memnunuz. İnsan hakları konusunda Hindistan’ı daha saygılı ve daha adil bir tutum takınmaya teşvik ediyoruz. Bu kapsamda geçen sene Hindistan’a giden Dışişleri Bakanımız Anthony Blinken, her fırsatta insan hakları ve inanç özgürlüğüne dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Bu da insani temel değerlere ne kadar önem verdiğimizin bir göstergesiydi” şeklinde konuştu. 

Neler olmuştu?

Hindistan’da iktidar partisi konumunda bulunan BJP’ye mensup siyasetçiler Nupur Sharma, Naveen Kumar Jindal ve partinin gençlik faaliyetlerinden sorumlu ismi Harshit Srivastava, Hazreti Muhammed’i ve İslam dinini hedef alan, hakaret içerikli açıklamalar yapmıştı. Bu açıklamaların ardından ülke genelinde binlerce kişinin katıldığı dev eylemler düzenlenirken, çıkan çatışmalarda onlarca kişi yaralanmış, yüzlerce kişi de gözaltına alınmıştı. Ülkedeki krizin derinleşmesi sonrası harekete geçen iktidar partisi BJP, Nupur Sharma’nın görevden alındığını, Naveen Kumar Jindal’ın ise partiden ihraç edildiğini duyurmuştu. Harshit Srivastava ise sosyal medyadaki sözleri sebebiyle Hint polisleri tarafından gözaltına alındı. 

Yunanistan’ın Ege adalarını silahlandırmasını yorumladı

Öte yandan Ned Price, basın toplantısında Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerginlikle ilgili de bir soruyu yanıtladı. “Yunanistan Ege adalarını silahlandırmaya devam ediyor. Bu konuda Amerika Birleşik Devletleri’nin pozisyonu ne olacak?” sorusuna cevap veren Price, “Hem Yunanistan’ın hem de Türkiye’nin birbirlerinin egemenlik haklarına saygılı olması gerektiğini savunuyoruz. İki ülke de bizim NATO müttefikimiz. Hem Yunanistan’ı hem de Türkiye’yi diplomasi ile uzlaşıya ve bölgedeki barış ortamını korumaya teşvik ediyoruz. Müttefiklerimiz arasındaki gerginliğin bir an önce son bulmasını arzuluyoruz. İki ülke de bizim için kıymetli ve güçlü ortaklar. Bölgedeki gerginliği düşürmek için Türkiye ve Yunanistan’ı teşvik etmeye devam edeceğiz. Bölgedeki sorunların diplomasi yoluyla bir an önce çözüme kavuşturulmasını ve barış ortamının pekiştirilmesini umut ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)