Hava yolu şirketleri Irak ve İran rotalarını değiştirdi

Amerika, Avrupa, Asya-Pasifik ve Orta Doğu bölgesindeki hava yolu şirketleri, uluslararası uçuş güzergahlarını Irak ve İran hava sahaları dışına yönlendirdi.

DÜNYA 09.01.2020, 11:54
Hava yolu şirketleri Irak ve İran rotalarını değiştirdi

Amerika ile İran arasında Orta Doğu'da tırmanan gerilim ve 176 yolcu ve mürettebatın ölümü ile sonuçlanan Ukrayna yolcu uçağının İran'dan kalktıktan kısa süre sonra düşmesinin ardından, uluslararası ticari hava yolu şirketleri, İran ve Irak hava sahaları ile Basra ve Umman Körfezleri üzerinden uçuşlarını geçici durdurma ve güzergah değiştirme tedbiri aldı.

Avrupa'da büyük uluslararası hava yolu şirketleri, Devrim Muhafızları Kudüs Gücü komutanı General Kasım Süleymani'nin ABD tarafından öldürülmesine misilleme olarak Irak'taki Amerikan üslerini vurması ve Ukrayna yolcu uçağının İran'da düşmesi ve 176 kişinin ölmesinin ardından Irak ve İran hava sahasındaki seferlerini durdurdu.

Fransız Air France ve Hollanda hava yolu şirketi KLM, Irak ve İran hava sahasındaki seferlerini süresiz durdurduklarını duyurdu.

Alman Lufthansa ve ona bağlı iki hava yolu şirketi, Irak uçuşlarını durdurdu.

Polonya hava yolu şirketi PLL LOT, rotası İran'dan geçen seferlerinin güzergahını değiştireceğini duyurdu.

Azerbaycan'ın bütçe hava yolu şirketi Buta Airways ise Bakü-Tahran seferlerini durdurmayı veya güzergahlarını değiştirmeyi düşünmediklerini duyurdu.

Amerika

Amerika Birleşik Devletleri Federal Havacılık İdaresi (FAA), Amerikan hava yolu şirketleri ve pilotlarının Irak, İran ve Basra Körfezi üzerinde uçmalarını yasakladığı belirtildi.

FAA'dan (Amerika Birleşik Devletleri Federal Havacılık İdaresi) yapılan açıklamada, tedbire gerekçe olarak, bölgede artan askerî gerginlik sebebiyle sivil uçakların hedef olmasının önlenmesini gösterdi.

Amerika Birleşik Devletleri Federal Havacılık İdaresinin açıklamasında, "Orta Doğu'da artan askeri etkinlik ve siyasi gerilimin Amerikan sivil havacılık faaliyetleri açısından risk oluşturması nedeniyle kısıtlama tedbirine gerek görülmüştür." denildi.

Kanada hava yolu şirketi Air Canada, İran üzerinden geçen Toronto-Dubai seferinin Mısır ve Suudi Arabistan üzerinden yapılacağını bildirdi.

Rusya

Rus sivil havacılık kurumu Rosaviatsia, tüm Rus hava yolu şirketlerinin Irak, İran, Basra Körfezi ve Umman Körfezi üzerinde uçmamaları uyarısı yaptı. Kurumdan yapılan açıklamada, "uluslararası sivil uçuşların güvenliğine yönelik riskler sebebiyle" uyarıya gerek duyulduğu bildirildi. 

Rusya'nın en büyük özel hava yolu şirketi S7, Sibirya'daki Novosibirsk şehrinden Dubai'ye haftada iki kez yapılan seferin İran üzerindeki güzergahının değiştirileceğini duyurdu.

Orta Doğu

Ortadoğu'da BEA (Birleşik Arap Emirlikleri) hava yolu şirketi Flydubai, dün Dubai'den Bağdat kentine seferini iptal ederken Basra ve Necef gibi Irak kentlerine seferlerini devam ettirdi.

BAE (Birleşik Arap Emirlikleri) hava yolu şirketlerinden Etihad Airways olağan sefer programını sürdürürken, Emirates Dubai-Bağdat seferini durdurdu. Şirket iptal için yaptığı açıklamada "Yolcularımızın, mürettebatımızın ve uçaklarımızın güvenliği birinci önceliğimizdir ve bundan ödün verilmeyecektir." denildi.

Katar Hava Yollarından yapılan yazılı açıklamada ise Irak uçuşlarının normal seyrinde süreceği bildirildi. Yazılı açıklamada, "Yolcularımızın ve çalışanlarımızın güvenliği birinci önceliğimizdir. Irak'taki gelişmeleri yakından izliyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Asya ve Pasifik bölgesi 

Diğer taraftan Asya ve Pasifik bölgesinde de çok sayıda hava yolu şirketi, benzer tedbirlere gitti.

Malezya Hava Yolları, son gelişmeler sebebiyle tüm uçuşlarda İran hava sahasına girmekten kaçınacağını ilan etti.

Singapur Hava Yolları da Avrupa uçuşlarını İran dışı rotalardan yönlendireceğini bildirdi.

Tayvan hava yolu şirketleri China Airlines ve EVA Airways, Avrupa uçuşlarının rotalarını Irak ve İran hava sahalarına geçmeyecek şekilde değiştireceğini duyurdu.

Hindistan Sivil Havacılık Kurumu da tüm Hint ticari hava yolu şirketlerine Irak, İran ve Basra Körfezi üzerinden geçen rotalardan kaçınması uyarısı yaptı.

Hint hava yolu şirketi Air India, transit uçuşlarını geçici olarak İran dışı rotalara yönlendirme kararı aldıklarını kaydetti.

Avustralya'nın Qantas hava yolu şirketi ise Londra-Perth seferinin güzergahını, Irak ve İran hava sahaları dışından geçecek şekilde değiştirdiğini ifade etti.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'yi Irak'ta hava saldırısında öldürmesi ve ardından İran'ın Irak'taki Amerikan üslerine gerçekleştirdiği füze saldırıları, bölgedeki askerî gerginliği tırmandırmıştı.

Diğer taraftan İran'dan kalkışından kısa süre sonra düşen Boeing 737 tipi yolcu uçağının yaptığı kaza da henüz tam aydınlatılmadığı için şüphelere neden oldu. Kazada, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere İran'ın başkenti Tahran'daki Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı'ndan havalanan uçaktaki 176 yolcu ve mürettebat yaşamını yitirmişti.

Yorumlar (0)