Hariri gitti, arayışlar sürüyor!

Lübnan'da protestolara yanıt veren Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri istifa etti ancak yeni hükümetin yakın bir zamanda kurulması uzak ihtimal.

DÜNYA 30.10.2019, 06:22
Hariri gitti, arayışlar sürüyor!

Lübnan'da protestoların etkisiyle istifa kararı alan Başbakan Saad el-Hariri'nin istifasının ardından Lübnan'da yeni hükümet arayışları başladı.

Cumhurbaşkanı Mişel Avn'a yakın, adını vermek istemeyen bir kaynak, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine, oluşturulacak yeni hükümetin henüz netleşmediği, parlamento üyelerinin gelecek günlerde istişareler sonunda yeni başbakanı belirleyecekleri bilgisini aktardı. 

Kurulması beklenen yeni hükümetin teknokrat mı, yarı teknokrat mı olacağına dair henüz bir netlik bulunmadığını dile getiren kaynak, bunu Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın yapacağı istişarelerin ardından belirleyeceğini söyledi.

Lübnan'da yeni kabine istişarelerine ilişkin zaman çizelgesinin de henüz yapılmadığını seçimlere dek işleri yürütmesi için geçici hükümetin görevlendirileceğini kaydeden kaynak, şu bilgileri verdi:

"Yeni hükümetin yakın bir zamanda kurulması uzak ihtimal. Bu türden işler uzun vakit alır. Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, yeni hükümetin Lübnanlıların taleplerini dikkate alan ve içinden geçilen dönemin hassasiyetine uyumlu olması konusunda büyük çaba gösterecek." 

İstifa eden hükümetin hazırladığı reform paketini anımsatan kaynak, "Yeni kabine bunu mutlaka dikkate almalıdır" ifadelerini kullandı.

Lübnan'da 17 Ekim'de ekonomik durum ve vergilere karşı başlayan halk protestoları, teknokratlardan oluşan bağımsız küçültülmüş yeni bir hükümet talebiyle sürüyor.

Başbakan Saad el-Hariri, 21 Ekim'de ekonomik krizi hafifletmek için bazı kararlar alındığını açıklamış fakat bu kararlar da protestoları durdurmamıştı. Saad el-Hariri bunun üzerine "Lübnanlıların yüce çıkarlarını savunacak yeni bir hükümetin kurulmasına kanaat getirdiğini" vurgulayarak 29 Ekim'de istifasını Cumhurbaşkanı Mişel Avn'a sunmuştu.

Yorumlar (0)