Handke, istenmeyen kişi ilan edildi!

Soykırım inkarcısı Nobel ödüllü Avusturyalı yazar Peter Handke, Saraybosna'da "istenmeyen kişi" ilan edildi.

DÜNYA 11.12.2019, 14:41
Handke, istenmeyen kişi ilan edildi!

Bosna'daki soykırımı inkar eden Avusturyalı yazar Peter Handke, Nobel ödülü skandalı sonrası Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da "istenmeyen kişi" ilan edildi.

Srebrenitsa'da 8 bin 372 Boşnak sivilin korkunç bir şekilde katledildiği soykırımı inkar eden ve Sırp lider Slobodan Milosevic'e hayranlığını ifade eden Avusturyalı yazar Peter Handke'ye tepkiler dinmiyor.

Saraybosna Kanton Meclisi, Boşnak partisi Demokratik Eylem Partisinin (SDA) önerisi üzerine yapılan oylama sonucunda, Avusturyalı yazar Peter Handke'yi kanton sınırları içinde "istenmeyen kişi" ilan etti.

Meclisten yapılan yazılı açıklamada, Nobel ödülüne layık görülen Avusturyalı yazar Peter Handke'nin Bosna'daki soykırımı inkar etmesinin "son nokta" olduğu ifade edilerek, "En kötüsü de Avusturyalı yazar Peter Handke'nin geçmişteki inkarcı fikirlerini bugün değiştirmemesidir." denildi.

Tepkilere rağmen Nobel ödülü verildi

Avusturyalı yazar Peter Handke, Srebrenitsa'daki soykırımı soykırım olarak kabul etmediğini söylemiş, aralarında binlerce çocuk, hamile kadın ve yaşlının bulunduğu Müslüman Boşnakların kendi kendilerini öldürdüklerini savunmuştu.

Kosova'daki savaş sırasında da Sırp lider Slobodan Milosevic'in yanında yer alan Avusturyalı yazar Peter Handke, yazılarıyla o dönemde Slobodan Milosevic rejiminin en büyük destekçilerinden biri olmuştu.

Bosna Hersek ve Kosovalı kurban yakınları, bu yılki ödülün Avusturyalı yazar Peter Handke'ye verileceğini açıklanmasından itibaren, İsveç Kraliyet Akademisini bu hatadan geri dönmeye çağırmış ve çok sayıda protesto gerçekleştirilmişti.

Protestolara ve tepkilere rağmen, Avusturyalı yazar Peter Handke, dün akşam düzenlenen törende ödülünü İsveç Kralı 16. Carl Gustav'ın elinden almıştı.

Yorumlar (0)