Hamaney, İranlı eylemcilere "holigan" dedi!

İran'ın dini lideri Ali Hamaney, benzine yapılan zamı savundu ve eylemcileri "holigan" olarak adlandırdı.

DÜNYA 18.11.2019, 10:37
Hamaney, İranlı eylemcilere "holigan" dedi!

Cuma günü İran'da benzin fiyatlarına yapılacağı açıklanan P zamın ardından ülke çapında geniş çaplı eylemler başlamıştı. Zamlara rağmen dünya çapında en düşük fiyata benzin satan ülkelerden biri İran olsa da, İranlılar enflasyon, ekonomik gerileme ve ABD yaptırımlarından dolayı benzin fiyatlarını karşılayamaz hale geldi.

Pazar günü Tahran'da 87 bin kişi sokaktaydı

Eylemlerin yayılması üzerine İran polisi ve Devrim Muhafızları, binden fazla eylemciyi gözaltına aldı. Eylemlerde 100 civarı banka ateşe verildi. İran'ın Fars haber ajansı, başkent Tahran'da Pazar günü düzenlenen protestolara 87 bin kişinin katıldığını ve en az iki kişinin öldüğünü duyurdu.

Hamaney'e göre eylemleri "dış güçler" başlattı


İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney

Pazar günü televizyon yayını üzerinden halka konuşan dini lider Ayetullah Ali Hamaney, hükümetin yaptığı benzin zamını savundu ancak "bu konuda uzman olmadığını" ve konu hakkında "birden fazla görüşün olduğunu" belirtti. Hamaney, İran'da artan şiddetin sebebinin "dış güçler" olduğunu söyledi ve devrimden önce ülkeyi yöneten eski şah Muhammed Rıza Pehlevi'nin destekçilerini eleştirdi. Şah Pehlevi, 40 yıl önce devrilmişti.

Hamaney, "Karşı devrimciler ve İran'ın düşmanları her zaman ülkemizi sabotaj etmeye çalıştı ve ülkemizin güvenliğini tehlikeye atacak hareketleri destekledi" dedi ve "Bazı vatandaşlarımız elbette ki benzin zamı yüzünden üzülecek, ancak ortalığı yakmak ve yıkmak normal insanların yapacağı bir şey değil. Bu yaşananlar, holiganların işidir" diye ekledi.

Geniş çaplı internet karartması

İran İstihbarat Bakanlığı, ayaklanmanın arkasındaki kişilerin tespit edildiğini ve "harekete geçildiğini" duyurdu. İran hükümeti de ülkedeki internete 24 saatlik bir karartma uygulandığını açıkladı. NetBlocks isimli bir internet gözlem grubu, ülkedeki internet bağlantılarının %7'ye kadar düştüğünü ve uygulanan karartmanın Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin göreve gelmesinden beri en büyük karartma olduğunu açıkladı. NetBlocks, aynı zamanda İran'ın internet karartmasının şu ana kadar gördükleri teknik olarak "en karmaşık ve geniş çaplı" karartma olduğunu belirtti.

ABD'den İran'a tepki

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, Twitter üzerinden yaptığı bir açıklamada "ABD uzun zamandır baskı altında olan İranlıların; yozlaşmış yöneticilerin adaletsizliğine karşı eylemlerini destekliyor. İnternete yönelik uygulanan karartmayı lanetliyoruz. İnsanların konuşmasına izin verin!" şeklinde konuştu.

ABD'nin Birleşik Arap Emirlikleri büyükelçisi John Rakolta da İranlıların özgürlük istediğini, ancak Amerikan yönetiminin bir "rejim değişikliği" peşinde olmadığını belirtti. Rakolta, "Şu anda gördüğümüz gelişmeler İran halkının hükümete 'Bir değişikliğe ve Amerikan hükümetiyle oturup konuşmaya ihtiyacımız var' diye seslenmesidir" şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)