Hamaney'den 8 yıl sonra bir ilk: Dünyanın gözü İran'da!

İran'da 8 yıl sonra bir ilk yaşanacak. Ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, bugün başkent Tahran'da 2012'den beri ilk defa Cuma namazını kendi kıldıracak.

DÜNYA 17.01.2020, 09:17
Hamaney'den 8 yıl sonra bir ilk: Dünyanın gözü İran'da!

İran'ın Mehr haber ajansı, ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Cuma namazını Tahran'ın Musalla Cami'nde kılacağını duyurdu. 

Ajansın haberinde, yetkililerin, "İran halkının yeniden birliğini ve ihtişamını göstereceği" yönündeki ifadelerine yer verildi.

Hamaney, Cuma namazını son olarak İslam Devrimi'nin 33'üncü yıldönümü dolayısıyla 2012 yılında kıldırmıştı.

ABD merkezli düşünce kuruluşu The Washington Institute for Near East Policy'den Mehdi Halacı, dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in ancak önemli bir mesaj vermek istediği dönemlerde Cuma namazını kendisinin kıldırdığını ve bunun sembolik açıdan çok önemli bir hareket olarak değerlendirildiğini belirtti. Mehdi Halacı, İranlı liderlerin Cuma namazını kıldırma ve hutbe verme işini genel olarak güçlü hitabete sahip imamlara yaptırmayı tercih ettiklerini vurguladı.

"Arap Baharı döneminde kıldırmıştı"

BBC Farsça'dan Kasra Naji, Ayetullah Ali Hamaney'in en son Arap Baharı'nın en yoğun günleri yaşanırken Cuma namazını kıldırdığına işaret etti. 

Hamaney'in o dönemde hutbeyi Arapça verdiğini belirten Naji, "Olayların Arap dünyasında da duyulmasını sağlamıştı. Arap coğrafyasında yaşananları İslami Uyanış olarak nitelendirerek, olaylara yön vermek istemişti. Ancak başaramadı." ifadelerini kullandı. 

"Devrim Muhafızları'na sahip çıkabilir"

Naji, Hamaney'in hutbesinde Ukrayna Hava Yolları'na ait bir yolcu uçağının Tahran'da "kazara" düşürülmesi nedeniyle yoğun eleştirilere maruz kalan Devrim Muhafızları'na sahip çıkmasının öngörüldüğünü de söyledi. 

8 Ocak günü Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı'ndan havalanan Boeing 737 tipi yolcu uçağı, kısa süre sonra yerel saatle 06.18'de düşmüştü. 

Yolcu uçağında bulunan 170 yolcu ve 6 mürettebattan kimse sağ kurtulamamıştı. Uçakta 82 İran, 63 Kanada, 11 Ukrayna, 10 İsveç, 4 Afgan, 3 İngiltere ve 3 Almanya vatandaşının bulunduğu bildirilmişti. 

İran Genelkurmay Başkanlığı, uçağın hava savunma sistemleri tarafından "kazara" düşürüldüğünü belirterek, "Uçak, dönüş anında Devrim Muhafızlarının hassas askeri bir merkezine yaklaştı ve yüksekliği ile duruş şekli düşmanca saldırı yapacak gibiydi. Söz konusu uçak, bu şartlarda insani hata sonucu ve kasıtlı olmayarak hedef alınmıştır." açıklamasında bulunmuştu. 

"Protestoların bastırılması için çağrıda bulunabilir"

Söz konusu açıklamanın ardından ülkede binlerce kişinin katılım gösterdiği protesto gösterileri gerçekleştirildi. 

Naji, Ayetullah Ali Hamaney'in protestoların bastırılmasına yönelik çağrıda bulunabileceğini de aktardı. 

Yorumlar (0)