Hamaney af çıkardı

İran'da aralarında Mahsa Emini protestolarıyla ilişkili olanlar dahil olmak üzere on binlerce hükümlü ve tutuklu için ceza indirimi ve af kararı alındı.

DÜNYA 05.02.2023, 19:09 06.02.2023, 14:32
Hamaney af çıkardı

İran lideri Ali Hamaney, devrimin 44'üncü yıl dönümü sebebiyle ceza indirimi ve af çıkarılmasına dair teklifi kabul etti.

Hamaney'in onay verdiği af teklifi doğrultusunda, sonuncusu 22 Şubat 2019 tarihinde olmak kaydıyla daha evvel çıkarılan geniş kapsamlı aflardan ayrı olarak ilk kez yargılama aşamasında olan sanıklar da ceza indirimi ve aftan yararlanacak. 

Mahsa Emini protestoları sebebiyle hüküm giyen ya da yargılananların da yararlanabileceği af çerçevesinde, muhtelif suçlardan mahkum olan on binlerce İranlı yattıkları cezalar da göz önünde bulundurularak salıverilecek ya da cezalarında indirim yapılacak.

Hamaney karşıtı sloganlar atan, yazılar yazan veyahut sosyal medya platformlarında bu tarz paylaşımlar yapanlar da af kapsamında olacak.

Bahse konu aftan, 'yıkıcı gruplara üyelik, kamu tesislerini kundaklama ve tahrip, kasten yaralama veyahut öldürme, savaş suçu işleme, yabancı istihbarat servislerine çalışma, yabancı ülkeler için casusluk yapma' gibi suçlardan dolayı hükümlü olanlar ile ikiyi aşkın sabıka kaydı olanlar yararlanamayacak.

Aftan yararlanacak kişi sayısı yargı makamları tarafından gerçekleştirilecek olan değerlendirmelerin ardından netlik kazanacak.



İran'daki protestolar

Başkent Tahran'da 13 Eylül 2022 tarihinde 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan bir süre sonra rahatsızlanarak hastaneye nakledilen 22 yaşındaki Emini, 16 Eylül'de vefat etmişti.

Emini'nin ölümünün ardından memleketi Sakkız'da başlayan protestolar, İran geneline yayılarak yönetim karşıtı gösterilere dönüşmüştü.

İran genelinde aylarca süren protestolarda 10 bini aşkın kişi gözaltına alınmıştı.

Gösteriler sebebiyle bini aşkın kişi yargılanırken, dört kişi idam edilmişti.

Norveç merkezli IHR (İran İnsan Hakları Örgütü), 9 Ocak 2023'te yayımladığı bir raporda, Emini'nin ölümünün ardından başlayan protestolarda kolluk kuvvetlerinin müdahalesi neticesinde 481 göstericinin öldüğünü vurgulamıştı.

Yorumlar (0)