Halid Meşal ilk kez konuştu

Hamas'ın eski Siyasi Büro Şefi Halid Meşal sözde barış planına, "Trump'ın sözde Orta Doğu barış planı Filistin davasının tasfiyesidir" sözleriyle tepki gösterdi.

DÜNYA 31.01.2020, 07:59
Halid Meşal ilk kez konuştu

Hamas Hareketinin eski Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın sözde barış planının dönüp dolaşıp sonunda başarısızlığa uğrayacağını dile getirdi.

Ürdün'de Memleke televizyon kanalının el-Aşire programına ikamet ettiği Katar'dan konuk olan Halid Meşal, sözde barış planına ilişkin yorum yaptı.

Hamas Hareketinin eski Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, "(ABD Başkanı Donald) Trump'ın sözde Orta Doğu barış planı Filistin davasının tasfiyesidir." ifadelerini kullandı.

Halid Meşal, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Plan İsrail'in vizyonudur, bunu kriz yaşayan Trump ile kriz yaşayan Netanyahu benimsemiştir, ilgili taraf Filistin ortada yoktur. Böyle bir planı kendisine saygısı olan davasının tarihini bilen hiçbir Filistinlinin kabul etmesi mümkün değildir. Bundan dolayı da buna Filistin tarafından cevap hiç gecikmemiştir." 

Planın başarısızlığa ve yok olmaya mahkum olduğunu dile getiren Hamas Hareketinin eski Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, bununla mücadele için Filistin'de safların yeniden düzenlenmesinin büyük bir adım olacağını vurguladı.

Neler yapılması gerektiğine dair yöneltilen soruya Hamas Hareketinin eski Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, "Ulusal birlik ve beraberliğimiz, belirlenmiş bir stratejiyle birlikte çok fark yaratacaktır." cevabını verdi.

Hamas Hareketinin eski Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, "Bugünün mücadelesi, bölünmüşlüğü sonlandırmayı, Filistin'in içini yeniden düzenlememizi ve ortak bir mücadele stratejisi üzerinde yürümemizi bizlere mecbur kılıyor. Bizler sözde planın kendiliğinden başarısızlığa uğramasını beklemeyeceğiz. Bunu başarısızlığa uğratmaya bizim gücümüz var." diye konuştu.

Donald Trump'ın sözde barış planı 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da düzenlediği ortak basın toplantısında tek taraflı sözde Orta Doğu barış planını kamuoyuna duyurmuştu.

"Yüzyılın Anlaşması" ismi verilen 80 sayfalık sözde barış planı kapsamında Kudüs'ün, İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul edileceğini ifade eden ABD Başkanı Donald Trump, planın bağımsız bir Filistin devleti ve Filistinliler için "son şans" olduğunu ileri sürmüştü.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, ABD Başkanı Donald Trump'ın Yahudi damadı ve danışmanı Jared Kushner'in de imzası bulunan sözde "Yüzyılın Anlaşması" barış planını "İsrail için çok büyük ve tarihî bir kazanım" diye nitelendirmişti.

Sözde barış planının açıklandığı toplantıya, BAE (Birleşik Arap Emirlikleri), Bahreyn ve Umman'ın Washington büyükelçileri de katılmış, ABD Başkanı Donald Trump basın toplantısı sırasında üç büyükelçiye özellikle teşekkür etmişti.

Yorumlar (0)