Halep’te yine siviller hedef alındı: 2 ölü 

İran destekli terörist gruplar ve Esad, Suriye’nin Halep kırsalında yine sivilleri hedef aldı. Gerçekleştirilen saldırıda bir çocuk ve bir kadın öldü. 4 sivil de yaralandı. 

DÜNYA 15.11.2021, 15:00 16.11.2021, 12:04
Halep’te yine siviller hedef alındı: 2 ölü 

Suriye’de İran destekli terör grupları ve Beşar Esad, Halep’in İdlib kırsalındaki “İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde bulunan Kefer Nuran köyüne karadan karaya atış yaptı. Silahlarla yapılan atışta siviller hedef alındı. Sivil savunma ekipleri, bir çocuk ve bir kadının öldüğünü; 4 sivilin yaralandığını açıkladı. Yaralılar, çevre hastanelerde tedavi altına alındı. 



İdlid’teki durum 

2017’de Astana toplantısında bir araya gelen Türkiye-İran-Rusya üçgeni, Esad’ın kontrolünde olmayan 4 bölgeyi “gerginliği azaltma bölgesi” olarak kabul etmiş ve buralara saldırı düzenlenmeyeceğini; mültecilerin de buradaki evlerine döneceğini belirtmişti. Fakat bu karara rağmen bu 4 bölgeden 3’ü İran destekli terör grupları, Esad rejimi ve Rus askerleri tarafından ele geçirildi. Gerginliği azaltma bölgeleri içerisinde sivillere kalan tek yer İdlib oldu. Yabancı destekli gruplar ve Esad rejimi, İdlib’e doğru harekete geçti. 



Türkiye, Eylül 2018’de Rusya ile ateşkesi güçlendirmeye karar verdi ve ek mutabakat imzalandı. Fakat Rusya, bu mutabakata da uymayarak Mayıs 2019’da saldırılarını şiddetlendirdi. Türkiye ve Rusya arasında 5 Mart 2020’de yeni bir mutabakat imzalandı. Bu anlaşmadaki maddeler, bugün büyük oranda korunsa da ihlal edilen bazı anlaşmalar bulunuyor. 



2 milyon sivil göç etti 

Sadece 2017-2020 döneminde Suriye’ye düzenlenen saldırılardan kaçan yaklaşık 2 milyon sivil ya Türkiye’deki kamplara yerleşti ya da sınıra yakın bölgelere göç etti.  

Yorumlar (0)