Haiti’de salgın alarmı! 3 yıl sonra yeniden ortaya çıktı

3 senenin ardından Haiti'de kolera nedenli ölümler meydana geldi. Çetelerin idaresinde bulunan bir bölgede 8 kişinin yaşamını yitirdiği ifade edildi.

DÜNYA 03.10.2022, 15:51 03.10.2022, 15:57
Haiti’de salgın alarmı! 3 yıl sonra yeniden ortaya çıktı

Haiti'de 3 senenin ardından ilk defa kolera hastalığından dolayı 8 kişinin yaşamını yitirdiği tespit edildi.

3 yılın ardından ilk defa

Siyasi ve ekonomik krizin görüldüğü Haiti'de yönetim, başkent Port-au-Prince'ın güneyinde bulunan Dekayet bölgesi ile çetelerce yönetimi sağlanan Cite Soleil Mahallesi'nde 3 senedir görülmeyen kolera vakasının tespit edildiğini ve en az 8 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Yetkililer, yaşanan ölümlerin ülke genelinde koleranın 3 senenin sonrasında sebep olduğu ilk can kayıpları olduğuna vurgu yaptı.

Koleranın çok hızlı dağıldığını aktaran Haiti Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Laure Adrien, bölgelerde belirlenen vakaların yakın probleminden dolayı sağlık alanlarına gelemediğini ifade etti.

Protestolar yüzünden sağlık merkezlerine gidemediler

Benzin istasyonlarda görülen tıkanıklığa neden olan ve eylemler gerçekleştirenlere "vicdanlı" davranmaları isteğinde bulunan Adrien, söz konusu hastalıktan ölenlerin vaktinde hastaneye ulaşamadıklarını söyledi.

Vatandaşların protesto hakkının olduğuna değinen Sağlık Bakanı Alex Larsen, öte yandan eylemler ve barikatlar sebebiyle irtibatın kesildiği mahallelere içme suyunun ulaştırılmasına olanak verilmesini istedi.

Haitili yöneticilerinden klor tavsiyesi

Uzun süredir kapalı olan alanlara suyun ulaşmadığını ifade eden Bakan Larsen, insanların arıtılmış içme suyu tüketmediğini aktardı. Kolera vakalarının tekrar yükselişe geçebileceğine vurgu yapan Larsen, olanağı bulunanların suya klor atmaları tavsiyesinde bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan açıklamada, olası salgına yönelik acil durum müdahalesi oluşturulması hususunda Haiti yönetimi ile çalışıldığı ifade edildi.

Öte yandan, siyasi ve ekonomik kriz içerisinde olan Haiti, akaryakıt fiyatlarında yaşanan yükselişlere karşı protestolarla esir alınmış durumda. Yönetimin 11 Eylül günü petrol desteğini kestiğini açıklamasının sonrasında ülke çapında yayılarak gerilimi artıran protestolar, 14 Eylül günü başkent Port-au-Prince haricinde ülkenin diğer büyük şehirlerini de etkisi altına almıştı.

Kolera salgınının arka perdesinden BM çıktı

2010 senesinde Haiti'de meydana gelen kolera salgınında 850 binden daha fazla insana söz konusu hastalık bulaşmış ve yaklaşık 10 bin kişi yaşamını yitirmişti.

Bu zaman zarfında, Haiti'de Birleşmiş Milletler barış gücü misyonu (MINUSTAH) vazife başındaydı. Koleranın, 2010 Ocak ayında gerçekleşen ve 316 kişinin hayatını kaybettiği depremin sonrasında ülkede görev alan Nepalli askerlerden Haitili vatandaşlara geçtiği tespit edilmişti.,

Kolera salgınının Haiti’de görülmesine neden olduğunu kabul etmek durumunda kalan BM, konu ile ilgili özür dilemek mecburiyetinde kalmıştı.

Yorumlar (0)