Haiti'de katliam gibi çatışma: 89 kişi öldü, 21 kişi diri diri yakıldı!

Haiti’nin başkenti Port-au-Prince’de bir haftadır devam eden çete savaşlarında 89 kişinin yaşamını yitirdiği, 74 kişinin de yaralandığı kaydedildi. 

DÜNYA 15.07.2022, 09:48 15.07.2022, 10:01
Haiti'de katliam gibi çatışma: 89 kişi öldü, 21 kişi diri diri yakıldı!

8 Temmuz’dan beri Haiti’de devam eden çete savaşlarında, her geçen gün can kaybı artıyor. Başkent Port-au-Prince’in yoksul bölgesi olarak bilinen Cite Soleil’de iki rakip çete arasındaki çatışma, binlerce masum insanın içinde olduğu bir güvenlik krizine sebep oldu.

Çatışmalarda 89 kişi katledildi

Bir sivil toplum kuruluşu olarak bilinen Ulusal İnsan Hakları Savunma Ağı tarafından gelen açıklamada, son bir haftadır meydana gelen çatışmalarda bugüne kadar 89 kişinin hayatını kaybettiğini, 74 yaralı ve 16 kişinin ise kayıp olduğu aktarıldı. Yaşamını yitirenlerden 47’sinin çete üyesi olduğu, diğer 42’sinin de çapraz ateşteki mahalle sakinleri olduğu belirtiliyor.

Pek çok insanı diri diri yaktılar

21 kişinin diri diri yakılarak öldürüldüğü belirtilen açıklamada, Haiti Ulusal Polisinin çatışmalara müdahale edilmediğine vurgu yapılarak, olaylara devlet yetkililerinin tepkisiz kaldığı aktarıldı.

Çeteler arasında bölge savaşı 

Cite Soleil bölgesinde bulunan ve binlerce yoksulun yaşadığı Brooklyn Mahallesinin çetelerce giriş ve çıkışlara kapatıldığı ifade edildi. Bölgenin kontrolü için G9 ve G-Pep olarak adlandırılan iki çetenin savaştığı dile getirildi.

Sınır Tanımayan Doktorlar ismiyle bölgede sağlık hizmeti veren bir diğer sivil toplum kuruluşun yetkili ismi Mamuza Muhindo, silahlı grupların çatışması ve bölgenin ulaşıma kapatılması nedeniyle yoksul insanların evinden çıkamayarak temiz gıda, su ve tıbbi yardım problemi yaşadığını ifade etti. Ayrıca Muhindo, bölgenin gerçek bir savaş bölgesine dönüştüğünü belirterek, sokaklarda pek çok ceset bulunduğunu ve olay yerinden kaçmaya çalışanların da vurulduğunu dile getirdi.

Başbakan'ı da hedef almışlardı

G9 üyeleri geçtiğimiz sene, bir anıta çelenk bırakan Başbakan Ariel Henry’e o esnada ateş açmış, bunun üzerine Başbakan Henry ise hızla bölgeden uzaklaştırılmıştı. G9’un liderinin, “Barbekü” lakabıyla bilinen Jimmy Cherizier isimli eski bir polis memuru olduğu aktarılıyor.

Yorumlar (0)