Haiti Başbakanı Henry, Moise suikastine yönelik kendisini soruşturmak isteyen savcıyı görevden aldı

Haiti Başbakanı Ariel Henry, Devlet Başkanı Moise'ye karşı suikast hakkında kendisini soruşturmak isteyen savcıyı görevden aldı.

DÜNYA 15.09.2021, 10:57 16.09.2021, 09:16
Haiti Başbakanı Henry, Moise suikastine yönelik kendisini soruşturmak isteyen savcıyı görevden aldı

Bölge basınındaki haberlerde, Port-au-Prince Başsavcısı Bedford Claude, Moise'yi öldürmekle suçlanmasını istediği Başbakan Henry tarafından görevinden azledildi.

Moise suikasti ile ilgili Başbakan Henry soruşturmak istedi

Başbakan Henry, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, idari olarak  başsavcı Claude'un ciddi bir suç işlediğini öne sürerek, kendisine gönderilen bir mektupla başsavcılık görevinden alındığını bildirdiğini ifade etti.

Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'ın başsavcısı, Moise suikasti ile ilgili olarak yargıçtan, Başbakan Henry'yi suçlamasını istemişti.

Claude ayrıca, cumhurbaşkanını öldürmekle suçlanmasını talep ettiği Başbakan Henry'nin, ülkeyi terk etmesini engellemeleri yönünde bir talimat vermişti.

İddianame

Moise suikasti ile ilgili İddianamede, "Başbakan Henry'yi kovuşturmaya ve doğrudan iddianamesini istemeye yetecek kadar unsur var." sözlerine yer veren Claude, aynı gün Başbakan Henry'den kendisiyle görüşmesini ve suikast olayındaki önemli bir şüphelinin, cinayetten yalnızca birkaç saat sonra neden onu iki defa aradığını açıklamasını talep etmişti.

Claude, aramaların 7 Temmuz gününde yerel saatle 04.03 ile 04.20'de yapıldığını ve bu delillerin, şüpheli Badio'nun o esnada Moise'nin evinin yakınında olduğunu gösterdiğini aktarmıştı.

İki sayfalık iddianamede Başsavcı Claude, aramaların yedi dakika devam ettiğini ve o esnada Henry'nin, Port-au-Prince'deki Hotel Montana'da olduğunu, öte yandan bir hükümet yetkilisinin, geçen ay yaptığı bir Twitter paylaşımında, "Henry'nin Badio ile hiç konuşmadığını kendisine söylediğini" belirtmişti.

Ulusal Polis Müdürü Jorge Luis Vargas, 16 Temmuz'da bir basın açıklaması yaparak, Moise'nin öldürülme emrini Badio'nun verdiğini öne sürmüştü.

- Moise suikastı

Haiti'nin 53 yaşındaki Cumhurbaşkanı Moise, silahlı kişiler tarafından 7 Temmuz’da evine düzenlenen saldırı sonucunda yaşamını yitirmiş, eşi Martine Moise ise saldırıda yaralanmıştı.

Saldırıda yaralanan ve hayati tehlikesi bulunan Martine Moise, ABD'nin Miami kentindeki Baptist Hastanesine kaldırılmıştı.

Martine Moise, hastanedeki tedavisinden sonra 18 Temmuz'da ülkesine dönmüştü.

Moise'nin suikast sonucu hayatını kaybetmesinin ardından geçici Başbakan Claude Joseph, Haiti genelinde "acil durum" ilan etmişti.

Ulusal Polis Müdürü Charles, düzenlenen suikastın 26 Kolombiyalı ve 2 Haiti asıllı ABD vatandaşının bulunduğu komando birliği tarafından düzenlendiğini açıklamıştı.

Suikast ile ilgili 40 şüpheli gözaltına alınmıştı.

Moise'yi katleden paralı askerlerin, "DEA (ABD Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi) operasyonu" şeklinde bağırdığının tespit edilmesinin ardından Haiti kamuoyunda, suikastta ABD'nin parmağı olduğuna ilişkin şüpheler artmıştı.

Yorumlar (0)