Hagibis Tayfunu'ndan bilanço iyice ağırlaştı

Japonya’yı etkisi altına alan Hagibis Tayfunu'nun yol açtığı bilanço her geçen gün daha da ağırlaşıyor. Ölü ve kayıp sayısını belirlemeye çalışan arama-kurtarma ekipleri şu ana kadar 74 kişinin cansız bedenine ulaştı.

DÜNYA 16.10.2019, 10:00 16.10.2019, 11:05
Hagibis Tayfunu'ndan bilanço iyice ağırlaştı

Japonya’nın genelini etkisi altına alan Hagibis Tayfunu’nda yaşamını yitirenlerin sayısı 74’e ulaştı.

Japonya’yı hafta sonu vuran ve arkasında çok büyük bir enkaz bırakan Hagibis Tayfunu’ndan hemen sonra arama kurtarma çalışmaları başlatılmıştı. Arama kurtarma faaliyetlerinde 4. güne girilirken Hagibis Tayfunu'nun bilançosu daha da ağırlaşıyor. Yetkililer bir taraftan kayıp sayısını tespit etmeye çalışırken, diğer taraftan Çarşamba günü itibariyle 74 vatandaşın Hagibis Tayfunu sebebiyle yaşamını yitirdiğinin tespit edildiğini açıkladı. Kayıtlara kayıp olarak geçen vatandaşlara ulaşma çalışmalarının ise sürdüğü belirtildi.

Japonya genelinde maddi zarar da çok büyük

Hagibis Tayfunu'nun ardından şiddetini kesmeyen yağışlar ve sert rüzgârlar, ülke genelinde 73 nehir yatağında taşmaya sebep oldu. Taşan akarsular sebebiyle sel felaketine maruz kalan bölgelerde 13 binin üzerinde ev tamamen kullanılamaz duruma gelirken, bin 100 ev de kısmen tahribat oluştu. Hagibis Tayfunu'nun ilk etkisini gösterdiği günden bugüne kadar 12 bin evin elektriksiz kaldığı bildirildi.

Hagibis, ulaşımı da vurdu

Hagibis Tayfunu'nun ardından yerel tren seferleri büyük ölçekte normale dönse de, Hagibis Tayfunu bazı hızlı tren seferlerinin aksamasına sebep oldu. Hokuriku Hızlı Treni’nin vagonlarının bulunduğu depoyu sel bastı. Sel baskını sebebiyle 120 tren vagonu zarar gördü. Yetkililer, tren seferlerinin tamamen normale dönmesinin 2 haftayı bulabileceğini açıkladılar. Bu süre içinde Tokyo ile Kanazawa arasındaki seferlerin yalnızca yüzde 60’ının yapılabileceği bildirildi.

Japon Hükûmetinden özel bütçe ayrıldı

Bugün yapılan meclis bütçe komisyonu toplantısında Japonya Başbakanı Şinzo Abe, hükûmet tarafından Hagibis Tayfunu’ndan etkilenen felaketzedeler için afet yardımı ayrıldığı, afet yardımı miktarının ise 6.5 milyon dolar olduğu bilgisini verdi. Japonya Başbakanı Şinzo Abe, yardım fonlarının 2019 ulusal bütçesinden finanse edileceğini anımsatarak, söz konusu rakamın yardım malzemelerinin felaketzedelere acilen ulaştırılması ve desteğin arttırılması için kullanılacağını kaydetti.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, polis, itfaiye, sahil güvenlik ve Japonya Öz Savunma Kuvvetleri (SDF) mensubu 110 bin personelin arama kurtarma faaliyetlerine 24 saat esasına göre devam ettiğini belirtti. Japonya Başbakanı Şinzo Abe, dünden bu yana 16 şehirdeki 58 farklı noktada sel sularının tamamen tahliye edildiği bilgisini de verdi.

Yorumlar (0)