Hafter’i bu seferde ABD yüz üstü bıraktı!

Türkiye’nin desteklediği Libya Ulusal Mütabakat Hükümeti’nin Hafter’i ard arda yenilgiye uğratmasının ardından Hafteri destekleyenler yavaş yavaş sırtlarını dönmeye başladı. Bugün ise yarı yolda bırakan, Hafter ile olan sözleşmesini sonlandıran ABD'li lobi şirketi oldu.

DÜNYA 27.06.2020, 02:19 Hanife
Hafter’i bu seferde ABD yüz üstü bıraktı!

Türkiye’nin destek verdiği Libya Hükümeti karşısında güç kaybetmeyi sürdüren Hafter’in tarih sayfalarından silinmesine az kaldı. Ard arda aldığı yenilgiler silsilesi sonrası yandaşlarının desteğini kaybetmeye devam eden Darbeci Hafter'i bu kez yarı yolda bırakan ABD merkezli lobi şirketi olan Linden Government Solutions (LGS) isimli firma oldu.



Hafter ile olan sözleşmesini fesh eden firma Foreignlobby.com internet sitesinden yaptığı açıklamada; Lobi Bilgilendirme Yasası (LDA) kayıtlarını göre, 19 Haziran itibariyle Halife Hafter'in ilan ettiği 'Libya Ulusal Ordusu' ile olan ilişkisini sonlandırdı. Ayrıca yapılan bilgilendirmede Perşembe günü, Yabancı Temsilciler Kayıt Yasası (FARA) kurumuna da mükerrer kayıtların sona erdirme sürecinde olduğu bildirildiği söylendi.



Hafter anlaşma gereği 2 milyon dolar ödeyecek
 


Hafter, ABD ile daha yakın ilişkiler kurmak amacıyla Teksas merkezli lobi firması LGS ile 21 Mayıs 2019'da sözleşme imzalamıştı. Sözleşme gereği 13 aylık bir süre için 2 milyon dolar ödeme yapması gerekiyor.
LGS Genel Müdür Yardımcısı Joseph Fleming, sözleşmeyi kendilerinin sonlandırmadığını 16 Haziran 2020 tarihinde sürenin zaten dolduğunu belirterek, “Temel olarak sözleşmenin süresi doldu ve şu anda daha ciddi konulara odaklanmalarını gerektirecek bir durumdalar.'' dedi.

Türkiye baskıyı arttırınca Hafter Rusya'dan yardım istedi ABD çıldırdı
 


Diğer yandan internet sitesinden yapılan değerlendirmede; Ocak ayında Türkiye'nin Trablus tarafına müdahaleye başlaması nedeniyle Hafter güçleri zayıfladı ve buna karşılık olarak Hafter’in Rusya ve onun paralı askerlerinden yardım istemesi ABD ordusunu çileden çıkardı denildi.

Lobi firmasının LDA kayıtlarına göre Hafter, toplam 750 bin dolar ödeme aldı. Ayrıca FARA kayıtlarında en son, geçen sonbaharda 500 bin dolarlık ödemenin şirket hesaplarına girdiği bilgisi paylaşıldı.

Diğer yandan yapılan bilgilendirmede, lobi firmasının Trump yönetimi ile ilişkilerinin geçen yazdan bu yana zayıfladığı vurgulandı.
 

Yorumlar (0)