Hafter vuruldukça ses hep oradan geliyor!

Libya'da terörist Hafter'e vurulan her darbeden sonra ses Kremlin'den geliyor, arkasından Esed İdlib'i vuruyor.

DÜNYA 22.04.2020, 08:38
Hafter vuruldukça ses hep oradan geliyor!

Libya’nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri terörist Halife Hafter’e vurulan büyük darbe, yine önce Rusya'dan ses çıkmasına arkasından Suriye cephesinin hareketlenmesine neden oldu. Terörist Hafter'in destekçilerinden Rusya, Suriye’nin Lazkiye kentindeki Hımeymim Üssü’ne muhalifler tarafından saldırı düzenlendiğini ileri sürerken, bu açıklamadan hemen sonra Esed rejimi unsurları da yine İdlib’i bombalamaya başladı.

Başta İdlib’in Beynin kasabasına düşen füzeler olmak üzere ateşkesin açık ihlali anlamına gelen son saldırılar, Libya cephesinde Türkiye destekli meşrû UMH’nin (Ulusal Mutabakat Hükümeti) ilerlemesiyle bağlantılı olduğu değerlendiriliyor. İki ayrı coğrafyada gelişmelerin her defasında birbiri ardına gelmesi artık tesadüf olarak yorumlanmıyor. Ulusal Mutabakat Hükümeti güçleri, Trablus batısındaki sahil şeridini işgalcilerden temizledikten sonra güneydeki stratejik Terhune kentini de 7 koldan kuşatmaya almıştı. Bu kentin de Hafter milislerinden temizlenmesine kesin gözüyle bakılıyor. Libya'da tüm bunlar yaşandığı sırada Rusya destekli Esed yeniden İdlib’de sivillere yönelik saldırılarını artırdı.

Gereken cevap verilir

Bir yandan Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgınıyla mücadele ederken bir yandan da İdlib kentindeki birlikleri takviye eden Türkiye, Rusya destekli Esed’in ihlallerine seyirci kalmıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin nezdinde kurulması muhtemel temaslarla ateşkesin devamlılığı önemsenmekle birlikte, Rusya’nın duruma müdahale etmemesi durumunda Beşşar Esed rejiminin ateşkesi bozma girişimine karşı gereken müdahalenin Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları tarafından gecikmeksizin yapılacağının altı çiziliyor.

Bu arada Rusya ile imzalanan 5 Mart tarihli Moskova mutabakatı gereğince İdlib’deki M4 kara yolunda ortak devriyeler devam ediyor. Dün M4 kara yolunda Mehmetçik ve Rus askerleri, zırhlı araçlarla 5. devriyeyi icra etmişti.

Yorumlar (0)