Hafter, Sirte'yi ele geçirdi!

Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri darbeci general Halife Hafter, başkent Trablus'un 400 kilometre doğusundaki sahil kenti Sirte'yi ele geçirdi. UMH, 120 bin sivilin can güvenliği için geri çekildi.

DÜNYA 07.01.2020, 11:27
Hafter, Sirte'yi ele geçirdi!

Libya'da darbeci General Halife Hafter'e bağlı milis güçler, Libya'nın başkenti Trablus'un 400 kilometre doğusundaki sahil kenti Sirte'yi ele geçirdi.

Libya'nın yasal temsilcisi olan ve tek uluslararası geçerliliği ve tanınırlığı bulunan UMH'ye (Ulusal Mutabakat Hükümeti) bağlı güçlerin sürdürdüğü Burkan el-Gadab Operasyonu ofisinden yapılan yazılı açıklamada, kontrollerindeki Sirte şehrine pazartesi günü sabah saatlerinden itibaren çok uluslu bir şekilde saldırı gerçekleştirildiği bildirildi.

UMH, sivillerin can güvenliği için geri çekildi

Yazılı açıklamada, Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçlerinin şehri savunma gücü bulunduğu fakat karargahla iletişim hâlinde ve şehirdeki 120 bin sivilin can güvenliği göz önünde bulundurularak emir-komuta zinciri çerçevesinde geri çekildiği belirtildi. Önceki gün askeri okul öğrenci yurduna saldırarak 30 çocuğu hava saldırısı ile öldüren Halife Hafter güçleri ise sivillerin hayatı ile ilgili çekincesi bulunmadığı için çatışmalarda baskın çıkıyor.

Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) açıklamasında Sirte'deki Medhali Selefi görüşlü bir silahlı grubun taraf değiştirmesiyle birlikte ağır silahlarla sokak çatışmaları riskinin artmasının geri çekilme kararını güçlendirdiği kaydedildi.

Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin de doğum yeri olan Sirte'de, eski rejim yanlılarının Sirte'ye giren Hafter milisleriyle kutlama yaptığı görüntüler sosyal medyada görülüyor.

Ulusal Mutabakat Hükümeti: Kentin dışında bekliyoruz

Yazılı açıklamada ayrıca Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) birliklerinin Sirte şehri dışında hazır durumda beklediği bildirildi.

Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) saflarındaki en güçlü ve en büyük silahlı yapı durumundaki Misrata şehrinin savaşçı grupları, sosyal medyadan dün gece saatlerinde geniş bir konvoyla sahil yolundan Sirte vilayetine doğru hareket ettiklerine yönelik görüntüler paylaştı. Misratalı birliklerin, Halife Hafter milislerine ait bazı araçları ele geçirdiği ve bazı silahlı kişileri yakaladığı görüntüler de sosyal medyaya düştü.

Bu arada darbeci general Halife Hafter yanlısı basında, Libya'nın baykenti Trablus çevresindeki cephelerde Halife Hafter milislerine takviye kuvvetler gönderildiğine ilişkin haberler yayınlandı.

Halife Hafter milislerinden şehirdeki sivillere taciz ve şiddet

Diğern taraftan, Sirte kentine giren Halife Hafter milislerinin, Sirte'deki bazı sivillere yönelik, baskı, taciz ve şiddet uyguladığına ilişkin sosyal medyada birçok paylaşım yapıldı.

Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) saflarındaki Misratalı savaşçıların, darebci general Halife Hafter'in evlerine yaklaşık 200 kilometre mesafeye kadar ulaşmış olmasından huzursuz olacağı belirtiliyor.

Libya'nın doğusundaki Sirte kentinden darbeci general Halife Hafter milislerinin Misrata vilayetine ilerlemesi durumunda, Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) saflarındaki Misratalıların başkent Trablus çevresindeki cephelerden çekilerek kendi evlerini korumak isteyeceği düşünülüyor. Bu durumun Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) başkent Trablus'taki savunma hattını zayıflatabileceği görüşü ortaya atılıyor.

Bir dönem DEAŞ terör örgütünün kontrolüne giren Sirte kenti, 2016 yılında Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı güçler tarafından DEAŞ terör örgütünden temizlenmişti. Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) hava bombardımanı sağladığı kente yönelik söz konusu operasyonda 700'den fazla Misratalı savaşçı yaşamını yitirmişti.

Dün akşam saatlerinde Libya basınında çıkan haberlerde, Sirte kentindeki Suudi Arabistan yanlısı Medhali Selefileri görüşlü 604. Tugay'ın silahlarıyla birlikte taraf değiştirdiği yönünde bilgiler yer almıştı.

Yorumlar (0)