Hafter milisleri Trablus’a roketle saldırdı

Darbeci General Halife Hafter'e bağlı milislerin başkent Trablus’a roketli saldırısı sonucu 2 sivil yaralandı.

DÜNYA 13.03.2020, 13:01
Hafter milisleri Trablus’a roketle saldırdı

Libya’nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri darbeci general Halife Hafter’e bağlı milislerin, başkent Trablus’un güneyine gerçekleştirdiği roketli saldırıda 2 sivil yaralandı.

BM (Birleşmiş Milletler) tarafından tanınan ve Türkiye'nin de tanınırlığını kabul ettiği UMH'ye (Ulusal Mutabakat Hükümeti) bağlı Öfke Volkanı Operasyonu Basın Merkezinin yazılı açıklamasına göre, Halife Hafter milisleri tarafından dün gece başkent Trablus’un Suk el-Cuma bölgesindeki sivil yaşam alanlarına roketli saldırı gerçekleştirildi.

Bölgede ciddi oranda hasara yol açan saldırı sebebiyle bazı vatandaşların araçları yanarken 2 sivil de yaralandı. Tacura Sahra Hastanesi’nde ilk müdahaleleri yapılan yaralı siviller 30 yaşındaki Hamza Dakruk ve 23 yaşındaki Taha Bin Ali yakındaki Fatih Hastanesi’ne nakledildi.

Hafter milisleri dün Tacura Sahra Hastanesi doktorlarının otomobiline silahlı saldırıda bulunmuş ve saldırıda 2 doktor yaşamını yitirmişti.

Hafter'i destekleyen ülkeler

CIA kuklası darbeci general Halife Hafter, BAE, Suudi Arabistan, Sudan, Mısır, Yunanistan, Rusya ve Fransa tarafından destekleniyor.

Trablus ve çevresini savunmaya çalışan UMH'nin elinde sınırlı sayıda silahlı güç bulunuyor. Halife Hafter ise Libya’da düzenli orduya sahip tek güç. Birleşmiş Milletler tarafından tanınmasına rağmen UMH söz ile destek görürken, darbeci Halife Hafter bazı ülkeler (Mısır, BAE, Sudan ve Suudi Arabistan) tarafından aktif olarak destekleniyor.

Darbeci Halife Hafter'in lider düzeyinde en önemli destekçileri ise Mısır'ın cuntacı lideri Abdülfettah Sisi, Birleşik Arap Emirlikleri'nin karanlık yüzü ve bölgenin en tehlikeli adamı Muhammed bin Zayid bin Sultan el-Nehyan ve Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi emrini veren ve tüm prensleri tek tek tutuklatan Suudi Arabistan'ın darbeci veliaht prensi Muhammed bin Selman bin Abdülaziz el-Suud.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da siyasi olarak Halife Hafter'e desteğini açıkça ortaya koyuyor. Tıpkı Suriye'de bölge halkını terörist olarak adlandırdığı gibi Libya'da da halkın oluşturduğu UMH, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in hedefinde.

Yorumlar (0)