Hafter'ın saldırısında ölü sayısı artıyor

Halife Hafter'e bağlı savaş uçaklarının Libya'nın Tacura bölgesindeki düzensiz göçmen merkezine düzenlediği saldırıda ölü sayısı 44'e yükseldi.

DÜNYA 03.07.2019, 16:24 03.07.2019, 16:31
Hafter'ın saldırısında ölü sayısı artıyor

Libya'da General Halife Hafter'e bağlı savaş uçakları, başkent Trablus'un doğusunda düzensiz göçmenlerin bulunduğu barınma merkezine saldırı düzenledi. Saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 44'e yükseldi.

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilciliği, başkentin doğusundaki Tacura kentinde yer alan göçmen merkezine gerçekleştirilen hava saldırısında 44 kişinin yaşamını yitirdiğini, 130'dan fazla kişinin de yaralandığını bildirdi. 

Açıklamada, 600'den fazla düzensiz göçmene ev sahipliği yapan merkezin ikinci defa hedef alındığı kaydedildi. 

"Bu saldırı bir savaş suçu niteliği taşıyabilir"

BM Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame, 'uluslararası kanun ve en basit insani normlara aykırı bu operasyonun emrini veren, gerçekleştirilen ve bu operasyona silah sağlayanların' uygun cezaya çarptırılmasına yönelik çağrıda bulundu.

Açıklamada, Selame'nin şu ifadelerine yer verildi:

"Perişan vaziyetleriyle bu barınakta bulunmak zorunda kalan insanları baskına uğratır gibi hedef alan bu saldırı bir savaş suçu niteliği taşıyabilir."

Libya'da uluslararası meşruiyete sahip olan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), saldırıdan ülkenin doğusundaki Halife Hafter'e bağlı birlikleri sorumlu tutuyor ancak Hafter tarafı saldırıya ilişkin sessizliğini korumaya devam ediyor. 

"Hafter destekçisi ülkeler deliye döndü"

Öte yandan UMH İçişleri Bakanı Fethi Başağa, Associated Press ajansına yaptığı açıklamada, saldırının arkasında Hafter destekçisi ülkelerin bulunduğunu belirtti. 

Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in geçen hafta kritik Giryan kentini kaybettiğini, bunun üzerine 'Hafter müttefiki ülkelerin deliye döndüğünü' ifade eden Başağa, açıklamasında açık bir şekilde ülke ismi vermedi.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır, Hafter'in baş destekçileri arasında bulunuyor.

Afrika Birliği: Sorumlular hesap vermeli

Afrika Birliği, Tacura kentindeki göçmen merkezine gerçekleştirilen saldırının bağımsız şekilde araştırılması ve sorumlulardan hesap sorulmasına yönelik çağrıda bulundu. 

UMH'ye bağlı Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Fevzi Uneyyis, gece saatlerinde göçmen barınma merkezine yönelik saldırının ardından yaptığı açıklamada, ilk belirlemelere göre 30'dan fazla kişinin yaşamını yitirdiğini kaydetmişti. 

Libya, 2011'de Muammer Kaddafi'nin devrilmesinden sonra Afrika'dan Avrupa'ya ulaşmak için düzensiz göçmenlerin uğrak noktası oldu.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin rakamlarına göre, Libya içindeki düzensiz göçmen barınma merkezlerinde kalan 6 bin göçmenden 3 bini 'çatışma bölgelerine yakınlıkları sebebiyle' tehdit altında bulunuyor ve bu kişilerin derhal tahliye edilmesi gerekiyor. 

Yorumlar (0)