Hafter'e bir darbe daha!

Birleşmiş Milletler nezdinde tanınan Libya UMH (Ulusal Mutabakat Hükümeti), Libya'nın Mitiga Havalimanı'ndan sonraki en önemli hava üssü olarak kabul edilen Vatiyye'de bulunan darbeci general Halife Hafter yanlısı milislere hava saldırısı gerçekleştirdi.

DÜNYA 15.04.2020, 07:57 15.04.2020, 08:21
Hafter'e bir darbe daha!

Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) birlikleri sözcüsü Muhammed Kununu, Vatiyye Hava Üssü'ndeki gelişmelere ilişkin kısa bir açıklama yaptı.  

UMH birlikleri sözcüsü Muhammed Kununu, Vatiyye Hava Üssü'ne kaçan ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Hafter'e bağlı milislere yönelik birkaç hava saldırısı düzenlendiğini kaydetti.

Mitiga'dan sonra Vatiyye

Mitiga Havalimanı'ndan sonraki en önemli hava üssü olarak görülen Vatiyye, 2014 yılının Ağustos ayında Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri darbeci general Halife Hafter'in kontrolüne geçmişti. Halife Hafter milisleri Vatiyye Hava Üssü'nü, yaklaşık 6 sene "Batı operasyonları komuta merkezi" olarak kullanmıştı. 

Büyük bölümünü darbeci general Helife Hafter milislerinin kontrol ettiği Vatiyye Hava Üssü'ne 3 Nisan’da hava operasyonu gerçekleştirilmişti. Operasyonda Halife Hafter milislerine ait 3 Su-22 savaş uçağı ile çok sayıda araç, ağır silah ve tesis imha edilmişti.

Üsse düzenlenen bu saldırı ve karşı tarafa verilen zayiat, batı bölgelerinde hava üstünlüğünün Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne geçmesinde önemli rol oynamıştı.

UMH'nin ilerleyişi

Ulusal Mutabakat Hükümeti güçleri, dün ülkenin batı bölgelerindeki operasyonlarda yaklaşık 3 bin kilometrekarelik alanı darbeci Halife Hafter milislerinden temizleyerek büyük bir başarıya imza atmıştı.

Başkent Trablus'tan Tunus sınırına kadarki bölgede Sabrata ve Surman başta olmak üzere 7 belde ve bir şehri, Hafter milislerinin elinden geri alan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), ülkenin batısındaki sahil şeridi boyunca kontrolü sağlamıştı.

Yorumlar (0)