Hafter'den geriye kalanlar imha edildi

Libya'da cuntacı Hafter'e bağlı milislerin saldırı ve tuzaklarından geriye kalan patlamamış hâldeki 22 ton mühimmat imha edildi.

DÜNYA 13.10.2020, 12:36 14.10.2020, 16:55
Hafter'den geriye kalanlar imha edildi

Libya ordusu, Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri darbeci Halife Hafter milislerinin, ülkenin başkenti Trablus'a saldırılarının ardından geride tuzakladıkları patlayıcıları temizleme ve imha çalışmalarını sürdürüyor.

Hafter'den geriye kalan tuzakları temizleyen Libya ordusu bünyesindeki mayın ve patlayıcı imha timleri, başkent Trablus'un güneyinde bulunan sivil yerleşim birimlerinden temizledikleri patlamamış mühimmatlardan 22 tonunu, alınan güvenlik önlemleri altında imha etti.

Libya ordusuna bağlı Askeri Mühendislik Müdürlüğü ekipleri, sivil yerleşim alanlarından temizlenen 22 tonluk patlayıcıyı, başkent Trablus'un 75 kilometre güneyinde yer alan El-Hira askerî bölgesinde, gerekli güvenlik önlemlerini alarak fünye düzeneği kullanıp uzaktan kontrollü bir şekilde havaya uçurdu.

Libya ordusuna bağlı faaliyet gösteren Askerî Mühendislik Müdürlüğünün alt birimi olan Savaş Kalıntıları Dairesi'nin yetkilisi General Muhammed Said Musellem, sivil yerleşim alanlarından toplanan mühimmatların sivil halk açısından oluşturduğu tehlikeyi hatırlattı.

Sivil yerleşim yerlerine ve konutların bulunduğu alanlara tuzaklanan patlayıcıların hiçbir şekilde sivil ve asker ayrımı yapmadığını vurgulayan General Muhammed Said Musellem, siviller için tehlikenin daha büyük olduğunu söyledi.

Askeri Mühendislik Dairesi'nin yetkililerinden Hamid Hadi Şibani ise mühimmatlar arasında Grad füzeleri, RPG roketleri, 122 mm ve 155 mm Howitzer, S-24 roketleri, mayınlar ve farklı türden patlayıcıların bulunduğunu ve toplam ağırlığının 22 ton olduğunu bildirdi.

Hafter milisleri tuzaklayıp gitti

Cuntacı Halife Hafter, başkent Trablus'u ele geçirmek amacıyla 4 Nisan 2019'da milislerine saldırı emri vermiş, milisler Trablus'u 14 ay boyunca ele geçirmeye çalışmıştı. Okul, hastane, sivil yerleşim konutları demeden roket yağmuruna tutan Hafter milislerine karşı Libya ordusu, 25 Mart'ta Barış Fırtınası Harekâtı'nı başlatmıştı.

Libya ordusu 18 Mayıs'ta Hafter milislerini stratejik Vatiyye Askeri Üssü'nden çıkarmayı başarmış, haziran ayınının ilk günlerinde başta Trablus olmak üzere, Libya'nın batı bölgesinde tüm değerli yerleşim yerleri ve geçiş noktalarını Hafter'den temizlemişti.

Hafter milisleri ve Rus güvenlik şirketi Wagner'in paralı askerleri, Trablus'un güneyinde yer alan sivil yerleşim alanlarından çekilirken arkalarında çok miktarda tuzaklanmış mayın ve EYP (el yapımı patlayıcı) bırakmıştı.

Tuzaklanmış mayın ve el yapımı patlayıcılar yüzünden en az 50 sivil yaşamını yitirmiş, Libya ordusu sivillere, patlayıcılar temizleninceye kadar evlerine geri dönmeme çağrısı yapmıştı.

Hafter'in Trablus saldırıları yüzünden 200.000 Libyalı evlerini terk ederek götmek zorunda zorunda kalmıştı.

BM'ye göre ise Libya içinde en az 400.000 insan yerlerinden oldu. Yerel makamlar ise bu sayının çok daha fazla olduğunu belirtiyor.

Diğer taraftan Libya makamlarının isteği üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri, mayın ve patlayıcı imha timlerini modern ekipmanlarla birlikte bölgeye göndermiş ve yerel ekiplere bu konuda büyük destek sağlanmıştı.

Yorumlar (0)