Hafter başkente saldırdı: Çocuklar öldü!

Darbeci General Halife Hafter milislerinin başkent Trablus'a yönelik saldırılarında 2'si çocuk 3 kişi hayatını kaybetti.

DÜNYA 05.02.2020, 07:32
Hafter başkente saldırdı: Çocuklar öldü!

Libya'nın doğusundaki gayri meşru silahlı güçlerin lideri darbeci general Halife Hafter'e bağlı milislerin başkent Trablus'un güneyindeki iki ayrı mahalleyi hedef alarak düzenlediği saldırılarda 2'si çocuk 3 sivil yaşamını yitirirken, 4 sivil de yaralandı. 

Libya'nın uluslararası tanınırlığa sahip tek temsilcisi olan UMH'ye (Ulusal Mutabakat Hükümeti) bağlı güçlerin yürüttüğü Burkan el-Gadab (Öfke Volkanı) Operasyonu'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Libya'nın doğusundaki gayri meşru silahlı güçlerin lideri darbeci general Halife Hafter'e bağlı milisler, başkent Trablus'un güneyindeki mahallelere saldırı düzenledi.

Burkan el-Gadab (Öfke Volkanı) Operasyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada, darbeci general Halife Hafter milislerinin başkent Trablus'un güneyine yönelik saldırılarında, es-Savani yerleşim bölgesine isabet eden bir mühimmatın patlaması sonucu, aynı aileden 1 kız ve 1 erkek çocuğun yaşamını yitirdiği bilgisi verildi.

Ayrıca, başkent Trablus'un güneyindeki Salahaddin ilçesine Halife Hafter milislerinin 6 ayrı roketle saldırı gerçekleştirdiği belirtilen açıklamada, 1 kişinin yaşamını yitirdiği ve aynı aileden 4 kişinin de yaralandığı bilgisi paylaşıldı.

Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milislerin, 2019 yılının Nisan ayında başkent Trablus'u ele geçirmek için saldırı başlatmasıyla petrol zengini Kuzey Afrika ülkesi Libya şiddet sarmalına sürüklenmişti.

Libya'da 10 aydır süren savaşı sonlandırmak için uluslarası girişimler son dönemde hız kazanmış, ancak darbeci general Halife Hafter’e bağlı milisler, son olarak Berlin Konferansı’nda yapılan ortak ateşkes çağrılarına rağmen, Trablus'a yönelik saldırılarını durdurmak ya da seyrekleştirmek yerine hız kazandırmıştı.

Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) geçen hafta yaptığı son sunumda, Libya’da "ateşkesin sadece adının olduğunu" ve 110’un üzerinde ihlal kaydettiklerini söylemişti.

Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ve darbeci general Halife Hafter'i temsilen iki taraftan beşer askeri temsilcinin kalıcı ateşkesi görüşmek üzere Cenevre'de bir araya geldiği 5+5 toplantılarının başlamasının ardından konuşan Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame, Türkiye ve Rusya'nın Libya'daki çatışmaların durdurulması çağrılarına teşekkür ederek, "Ateşkesin resmiyete dökülmesi için pek çok girişim olduğunu fakat Halife Hafter tarafında bu konuda isteksizlik olduğunu" kaydetmişti.

Yorumlar (0)