Güvenmiyorum dedi! ABD ve İngiltere korona aşılarına yasak getirdi

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD ve İngiltere’den gelen koronavirüs aşılarına yönelik radikal bir karara imza attı.

DÜNYA 08.01.2021, 16:55 09.01.2021, 15:24 Hanife
Güvenmiyorum dedi! ABD ve İngiltere korona aşılarına yasak getirdi

Ayetullah Ali Hamaney, 8 Ocak 1978'de Şah yönetimine karşı Kum kentinde başlatılan halk ayaklanmasının yıl dönümü dolasıyla devlet televizyonunda halka hitap etti.

Konuşmasında koronavirüs aşısına değinen Hamaney, ambargolar nedeniyle salgına karşı aşı sağlamada sıkıntı çekse de radikal bir karar alarak ABD ve İngiltere menşeli aşıların ithalatını yasakladığını duyurdu.

"Aşılarına güvenmiyorum"

Salgına karşı İran’da yapılan aşı çalışmalarında insan deneylerine geçen bilim insanlarına teşekkürlerini ileten Hamaney, Amerikan ve İngiliz aşılarının ülkeye girişinin yasakladığını belirterek, bu kararını daha önce yetkililere söylediğini belirtti.

Ayrıca Fransa’nın 1985'te 400'ü aşkın kişinin ölümüne yol açan "kirli kan skandalını” da hatırlatan Hamaney,  aşı konusunda ne ABD ne İngiltere ne de Fransa'ya güvenmediğinin altını çizdi.



Nükleer anlaşma

Diğer yandan ABD'nin nükleer anlaşmasına değinen Hamaney, söz konusu anlaşmaya dönmeleri gerektiğini ancak bunun için acele etmeyeceklerini söyledi.  Söz konusu nükleer anlaşmanın İran’ın sorunu olmadığını, sadece taleplerinin İran milletinin “gasbedilmiş haklarının” ambargolar kaldırılarak hem ABD’nin hem Avrupa’nın İranlıların hakkını geri verilmesini istediklerini ifade etti.

İran’ın, ABD'nin yaptırımları kaldırmadan nükleer anlaşmaya tekrar dahil olmasının ülkeye zarar vereceğine dikkat çeken Hamaney, ABD'nin nükleer anlaşmaya dönmesinin ancak yaptırımların kaldırılması halinde anlamlı olacağının altını çizdi.

Trump yönetiminin nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilmesi sonucu İran'ın uğradığı zararların da tazmin edilmesini istedi.



"ABD'nin İran'da yapmak istediği kendi başına geldi"

ABD'deki protestocuların Kongre binasına baskın düzenlemesine de değinen Hamaney, 2009 yılındaki İran seçimlerin ardından çıkan olayları hatırlatarak, "ABD, 88 yılında (2009) İran'da istikrarsızlık oluşturmak istedi. Yapmak istedikleri şey 99'da (2021) kendi başlarına geldi." dedi.

İran lideri, ABD ile iyi ilişkiler kurulmasını isteyen muhalifleri eleştirerek, bazı kişilerin ABD ile dost olununca ülkenin cennete dönüşeceğini düşünenler olduğunu söyledi. Hamaney, ABD’deki olayları işaret ederek “Onların seçimleri, onların demokrasisi ve insan hakları bu.” diyerek ABD sevdalılarının her şeye rağmen kıblesinin hala Amerika’ya dönük olduğunu belirterek sitem etti.
 

Yorumlar (0)