"Güvenli bölgede Türkiye ile anlaşma yok"

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, Suriye'nin kuzeyinde oluşturulması planlanan güvenli bölge konusunda Türkiye ile bir anlaşmaya varılamadığını söyledi.

DÜNYA 02.08.2019, 08:54 02.08.2019, 09:53
"Güvenli bölgede Türkiye ile anlaşma yok"

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Suriye'nin kuzeyinde oluşturulması planlanan güvenli bölgeye ilişkin, "Türk Savunma Bakanı (Hulusi Akar) oldukça sert bir pozisyon alıyor. Türkiye, bizim için mantıklı olan tüm ağır silahların geriye çekildiği 5 ile 14 kilometrelik bir alandan daha derin bölge istiyor. Bu konuda bazı anlaşmazlıklar var." dedi. 

Jeffrey ve ABD'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Nathan Sales, ABD Dışişleri Bakanlığında düzenlenen haftalık basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, Suriye'ye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

DEAŞ'ın hala Suriye, Irak ve Afrika'da operasyonlarını sürdürdüğüne dikkat çeken Jeffrey, 'bölgedeki Kürt ve Arap gücü' olarak nitelendirdiği YPG/PKK'nın DEAŞ ile savaştığını öne sürdü.

Jeffrey, YPG/PKK'nın DEAŞ'a karşı savaştığını iddia ederek, "Bizimle birlikte savaşanların zarar görmemesi, herhangi bir tarafın saldırısına hedef olmaması sözüne bağlıyız. Başkan da bunu açıkça söyledi. Bu durum, Türklerle ilgili endişelerimizi de kapsıyor." diye konuştu.

"PKK ile ilgili endişeler var"

Diğer bir yandan Jeffrey, Suriye'nin kuzeyinde oluşturulması planlanan güvenli bölge konusunda Türkiye ile anlaşma sağlanıp sağlanılmadığına yönelik soruyu yanıtladı. Görüşmelerin devam ettiğini ancak henüz net olarak bir sonuca varılamadığını vurgulayan Jeffrey, şunları kaydetti:

"Bir tarafta önemli bir yerel ortak (YPG/PKK), diğer taraf da NATO müttefiki olan Türkiye var. Bir yandan da PKK ile ilgili endişeler var. Türkiye'ye karşı olan ve geçen hafta Erbil'deki bir Türk diplomatı öldüren PKK tehdidi konusunda oldukça endişeliyiz. Kaygıları dengelemeye çalışıyoruz." 

Jeffrey, Türkiye popülasyonunda ciddi oranda Kürt nüfusunun olduğuna dikkat çekerek, Türkiye ile Kürtlerin korunması konusunda görüşmediklerini ve Türkiye tarafından Suriye için planlanan bir 'işgal hareketinin' bulunmadığını söyledi.

"Türk Savunma Bakanı daha derin bir bölge istiyor"

Suriye'nin kuzeyinde oluşturulması planlanan güvenli bölge konusunda henüz bir anlaşmaya varılamadığını vurgulayan Jeffrey, şunları söyledi:

"Türk Savunma Bakanı (Hulusi Akar) oldukça sert bir pozisyon alıyor. Türkiye, bizim için mantıklı olan tüm ağır silahların geriye çekildiği 5 ile 14 kilometrelik bir alandan daha derin bölge istiyor. Bu konuda bazı anlaşmazlıklar var. Bu durum 'güvenli bölgenin' kurulmasını engelliyor ama diplomatik ve askeri temaslarımız sürüyor."

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, hafta içi konuya ilişkin ABD Savunma Bakanı Mark Esper ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. 

ABD ile ortak bir noktada buluşulmaması halinde Suriye sınırında öngörülen 'güvenli bölgeyi' Türkiye'nin tek başına oluşturacağını belirten Akar, Türkiye'nin ABD'den beklentisinin terör örgütü YPG/PKK'ya desteğini tamamen sonlandırması olduğunu da kaydetmişti.
 

Yorumlar (0)