"Güvenli bölge" Almanya'yı ikiye böldü!

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer'in Suriye'de uluslararası güvenli bölge önerisine ilişkin değerlendirmede bulundu. Maas, "Partnerlerimizde belirli bir şaşkınlık ve rahatsızlık var." ifadesini kullandı. 

DÜNYA 23.10.2019, 09:25
"Güvenli bölge" Almanya'yı ikiye böldü!

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Berlin'de Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Antanas Linkevicius ile yaptığı görüşmenin ardından gerçekleştirilen basın toplantısında, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı olan Annegret Kramp-Karrenbauer'in "Suriye'de uluslararası güvenli bölge" önerisine ilişkin dünden beri Almanya'nın müttefiklerinden bazı sorular aldığını ifade etti. 

Maas, "Partnerlerimizde belirli bir şaşkınlık ve rahatsızlık var." ifadesini kullandı. Partnerler arasında mevcut durumda uluslararası güvenli bölge oluşturulmasına ilişkin görüşme gerçekleştirilmediğini bildiren Maas, geçmişte böyle bir önerinin tartışıldığını fakat uygulanmadığını hatırlattı.

"Karar vermek için ayrıntıları bilmek lazım"

Maas, Kramp-Karrenbauer'in önerisini NATO kapsamında ele almak istediğini kaydetti.

Kendisinin bu öneriye destek verip vermediğine ilişkin soruya Maas, "Böyle bir öneri hakkında karar vermek için ayrıntıları bilmek lazım. Ancak ayrıntılar yok. Müttefiklerimizde var olan sorular bizde de mevcut. Bunu Savunma Bakanlığındaki meslektaşıma da ilettim." karşılığını verdi. 

"Önemli olan müttefiklerin bu öneriye nasıl baktığı"

Maas, önerinin Alman hükümeti içinde değerlendirileceğini belirterek, "Bizim için önemli olan müttefiklerimizin bu öneriye nasıl baktığıdır." ifadesini kullandı.

"SMS diplomasisini uygun bulmuyorum"

Kramp-Karrenbauer'in, Dışişleri Bakanı Maas'a uluslararası güvenli bölge önerisini telefonla kısa mesaj (SMS) göndererek sunduğunun anımsatılması üzerine Maas, "SMS diplomasisini uygun bulmuyorum. Bu çok hızlı bir şekilde SOS diplomasisine dönüşür." yorumunu yaptı. 

Angela Merkel'den öneriye destek

Diğer yandan Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Suriye'de uluslararası güvenli bölge oluşturulmasını desteklediğini kaydedildi.

Alman Haber Ajansının (DPA) haberine göre Merkel, basına kapalı gerçekleştirilen Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin meclis grubu toplantısında, uluslararası güvenli bölge oluşturulması fikrinin umut verici olduğunu ifade etti. 

Merkel "Bu denemeye değer." dedi ve önerinin koalisyon içinde ele alınacağını bildirdi. 

Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, dün Suriye'nin kuzeyinde uluslararası güvenli bölge oluşturulmasını önermiş ve bu öneriyi perşembe günü başlayacak NATO savunma bakanları toplantısında sunacağını açıklamıştı. 

Yorumlar (0)